Αντέχουμε 3 μήνες, με τραπεζικό “κλείδωμα”; Όλο το παρασκήνιο. Δείτε τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για τις οικονομικές αντοχές της χώρας και τις τράπεζες.
Αντέχουμε 3 μήνες, με τραπεζικό “κλείδωμα”;
Αντέχουμε 3 μήνες, με τραπεζικό “κλείδωμα”; Δυο πράγματα θέλω να καταγράψω σήμερα, τα οποία δεν πέρασαν στα ψιλά, για μένα. Και μου δημιουργούν απορίες και προβληματισμούς για το που πάει το πράγμα στην υπόθεση, “συνέπειες από τον κορονοϊό”. Το ένα έχει να κάνει με τα όσα συνέβησαν στις τράπεζες την Τρίτη το πρωί στις 31 Μαρτίου 2020 και το δεύτερο οι δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα τη Δευτέρα. Ακριβώς μια μέρα πριν.
Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας
Του
Βασίλη Τριάντη
Πάμε να τα πιάσουμε με τη σειρά. Κι ας ξεκινήσουμε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας λοιπόν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, βγήκε και είπε στον ελληνικό λαό, όταν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο οικονομικής καταστροφής λόγω κορονοϊού, ότι: «Το κράτος αντέχει άλλους 2-3 μήνες» – Μετά θα δούμε…”.
Τι να σημαίνουν άραγε οι ατάκες αυτές; Μετά από τους 2-3 μήνες τι θα ακολουθήσει; Το χάος, η ολική κατάρρευση; Ιδού η απορία. Εγώ δεν έχω να δώσω απαντήσεις. Προβληματισμούς εκφράζω αλλά ούτε φυσικά και θέση παίρνω.
Και το “μετά θα δούμε…” δεν με ικανοποιεί σαν απάντηση. Που πάμε; Που βαδίζουμε; Τα αφήνουμε στην τύχη το θέμα; Δεν γνωρίζουμε τι να κάνουμε; Όποιος γνωρίζει, ας απαντήσει. Εμείς, σκέψεις και υποθέσεις μόνο κάνουμε.
Το “σήμα” Σταϊκούρα
Επειδή λοιπόν εμείς δεν είμαστε αυτοί που μπορούμε να δώσουμε τις απαντήσεις και φυσικά δεν είμαστε και στο μυαλό του υπουργού και των κυβερνώντων, ας αφήσουμε το λόγο του κ. Σταϊκούρα να κυλήσει και να ακτινογραφήσουμε με μια δεύτερη ματιά, τα λεγόμενά του.
Υπεραισιόδοξες λοιπόν προβλέψεις για μόλις 3% ύφεση στο β’ εξάμηνο έκανε ο υπουργός. Κι όσο για μετά, υπάρχει το μαξιλάρι των 21 δισ. ευρώ . Την ίδια ώρα, δεν δεσμεύθηκε για μπλόκο στους πλειστηριασμούς σπιτιών μετά τις 30 Απριλίου.
Περισσότερα θέματα για Deep Thoughts δες ΕΔΩ
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών του δηλώσεων έστειλε «σήμα» ότι το Κράτος αντέχει άλλους 2-3 μήνες. Δηλαδή μέχρι Μάιο – Ιούνιο. Κι αυτό, όπως τόνισε, χωρίς να πειράξει το μαξιλαράκι ρευστότητας ή να αναζητήσει άλλα «έκτακτα» μέτρα ρευστότητας.
Για το εάν θα παραταθεί η προθεσμία για το καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ανέφερε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή.
Τόνισε όμως ότι, παρά την κρίση, οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα και έως τώρα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.100 αιτήσεις.
Υπογράμμισε δε ότι «πρέπει να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών» και πως «για τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, επιδιώκουμε και θέλουμε να πληρώνουν».
Οι μειώσεις μισθών
Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέχεια του λόγου τόνισε πως το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους 2- 3 μήνες χωρίς την χρήση «μαξιλαριού» ασφαλείας.
Τώρα στην ερώτηση εάν εξετάζονται μειώσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν απόλυτα σαφής. Η απάντησή του ήταν μάλλον αόριστη και γενικόλογη, αφήνοντας υποψίες κι ερωτηματικά. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Σήμερα δεν εξετάζεται αυτό. Εάν η έκταση της κρίσης είναι αυτή που προσδοκούμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι».
Προέβλεψε δε πως η ύφεση θα είναι παροδική, διότι δεν βασίζεται σε εγγενή προβλήματα της οικονομίας αλλά σε εξωγενείς παράγοντες…
Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας και στρατός, το τελικό κυβερνητικό σχέδιο
Τα θετικά χαρακτηριστικά και η υπεραισιοδοξία
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η κρίση διαρκέσει και τους επόμενους 2 μήνες, η ύφεση στη χώρα θα είναι κοντά στο 3% και το β’ εξάμηνο θα έχει θετικά χαρακτηριστικά. Νούμερα τα οποία φαντάζουν όχι απλώς αισιόδοξα, αλλά υπεραισιόδοξα, χωρίς να δώσει στοιχεία γιατί η χώρα με «κατεβασμένα τα ρολά» για δύο-τρεις μήνες θα έχει μόλις 3% ύφεση στο β’εξάμηνο.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020) καλύπτουν ουσιαστικά τον Απρίλιο και προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα και στοχευμένες πολιτικές, «φωτογραφίζοντας» τον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της ενέργειας
Τι “μαγειρεύεται” με τις τράπεζες
Οι ουρές που παρατηρήθηκαν στις τράπεζες την Τρίτη το πρωί 31 Μαρτίου 2020, προβλημάτισαν και συζητήθηκαν πολύ. Τα κυβερνητικά στελέχη έδειξαν ιδιαίτερα εκνευρισμένα, καθώς βλέπουν μια μερίδα των πολιτών να μην υπακούει στις εξαγγελίες και στα μέτρα που έχουν ανακοινώσει. Κι αυτά έχουν να κάνουν με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας, με τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού σε μεγαλύτερη κλίμακα, να ελοχεύει.
Δεν ήταν μόνο ο συνωστισμός, ειδικά των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων και συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες. Οι οποίοι να σημειωθεί περίμεναν να μπουν στον γκισέ για να εισπράξουν στο χέρι τα χρήματα τους, αντί να το διαχειριστούν από το μηχάνημα ΑΤΜ. Αυτό που προβλημάτισε, με βάση τους κανόνες υγιεινής προστασίας, προς αποφυγή μετάδοσης του ιού, ήταν πως δεν τήρησαν κανέναν κανόνα. Ο ένας σχεδόν πάνω στον άλλον, κάνοντας ο καθένας ότι θέλει.
Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών, αναφέρουν ότι έρχονται έξτρα περιοριστικά μέτρα με το “κλείδωμα” των τραπεζών και αναζήτησης των άλλων τρόπων προσέγγισής τους ειδικά από τους συνταξιούχους. Και παράλληλα, επιβολή χρονικού περιορισμού στις εξόδους.
Περισσότερα θέματα για Κόσμος – Επικαιρότητα δες ΕΔΩ
Οι αστυνομικοί
Το αποτέλεσμα ήταν να σπεύσουν αστυνομικοί για να βάλουν τους πολίτες σε απόσταση μεταξύ τους, ενώ πλέον στην κυβέρνηση εξετάζουν να κάνουν πιο αυστηρά τα μέτρα για τις εξόδους και να τεθεί χρονικό όριο
Σε εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνονται συνταξιούχοι να έχουν συγκεντρωθεί έξω από τραπεζικό κατάστημα επί της λεωφόρου Δημοκρατίας στον Πειραιά χωρίς να κρατούν ασφαλείς αποστάσεις ο ένας από τον άλλο.
Μάλιστα, δεν έλειψε και η ένταση μεταξύ των συγκεντρωμένων, ενώ κάποιοι έμπαιναν δύο – δύο στον προθάλαμο της εισόδου. Παρόμοιες εικόνες καταγράφηκαν και έξω από τραπεζικό κατάστημα στον Κορυδαλλό.
Εσπευσαν αστυνομικοί να βάλουν σε απόσταση τους συνταξιούχους
Με αφορμή της εικόνες αυτές, το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ έδωσε εντολή ομάδες ΔΙΑΣνα μεταβαίνουν έξω από τις τράπεζες για να βάζουν τον κόσμο σε αποστάσεις. Ήδη η κατάσταση σε ορισμένα υποκαταστήματα, όπως αυτό στον Πειραιά, είναι καλύτερη, με τους αστυνομικούς να βάζουν σε τάξη τον κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ηλικιωμένοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωνοϊό.
Ο κορονοϊός βγήκε παγανιά, θερίζει ψυχές κι έπεσε …περενόσπορος (fotos)
Το ειδικό έντυπο
Πέτσας: Το έντυπο δεν είναι για να το χρησιμοποιήσουμε 6 φορές
Σχολιάζοντας τις εικόνες με τους συνταξιούχους να συνωστίζονται έξω από τις τράπεζες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής που αναφέρεται σε χρονικό περιορισμό στην κυκλοφορία για να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις και καταστάσεις σαν τις σημερινές.
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας το σχέδιο περιλαμβάνει ένα καθορισμένο χρονικό όριο επιστροφής από τη στιγμή που ο πολίτης θα στείλει μήνυμα στο 13033.
Το έντυπο δεν είναι για να το χρησιμοποιήσουμε 6 φορές την ημέρα τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι η υπερβολική χρήση των ωραρίων θα στερήσει στους πολλούς να κάνουν τις βασικές τους μετακινήσεις.
Το μήνυμα του υπουργείου Υγείας για τον συνωστισμό στα ΑΤΜ
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας ανάρτησε ένα βίντεο, στο οποίο δίνει συμβουλές στους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες για τον κορονοϊό, να αποφύγουν τις ουρές στα ταμεία, αλλά και τα ΑΤΜ. Στο μήνυμα του υπουργείου, τονίζουν προς τους πολίτες να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους στις οικογένειές τους και να κάνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους, ώστε να μείνουν ασφαλείς από τον κίνδυνο να μολυνθούν.
«Οι ηλικιωμένοι και ευάλωτοι συμπολίτες μας πρέπει να μείνουν μακριά από γκισέ τραπεζών και ΑΤΜ. Για να μειώσουμε την έκθεσή μας στον κορωνοϊό, βοηθάμε τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας να μάθουν να κάνουν συναλλαγές ηλεκτρονικά. Πληρώνουμε λογαριασμούς ηλεκτρονικά και με την χρεωστική μας κάρτα. Επιμένουμε: Δεν χρειάζεται να πάνε στο τραπεζικό κατάστημα ώστε να μην κινδυνέψουν. Να μείνουν ασφαλείς. Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες», είναι το μήνυμα του υπουργείου Υγείας.
Ένας βιο-ιός ή απλός κορονοϊός; Τι κρύβεται και ποιο είναι το φάρμακο
Έρχεται “κλείδωμα”;
Τα παραπάνω λοιπόν αποτελούν μια σειρά γεγονότων που όμως αποτελούν και τροφή για σκέψη. Αντέχουμε 2-3 μήνες, συνωστισμός στις τράπεζες… Δεν σας κάνει να σκεφτείτε ότι πρόκειται για ένα άλλο μνημόνιο;
Κάνω μια σκέψη και μ’ αυτή θα κλείσω, ευελπιστώντας, από τον πόλεμο αυτό που ζούμε, (όπως είπε και ο πρωθυπουργός) που είναι παγκόσμιος, αφού όλοι σχεδόν είμαστε μέσα στο “παιχνίδι”, μήπως κάποια στιγμή “κλειδώσουν” και οι τράπεζες; Και μπούμε πάλι σε διαδικασία capital controls. Γιατί όχι θα μου πεις. Αν η οικονομία δεν ανακάμψει σε 2-3 μήνες όπως ανέφερε και ο κ. Σταϊκούρας, όλα είναι ανοικτά. Και αφού έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα με τον κορονοϊό και την καραντίνα που ζούμε τώρα. Ελπίζω να διαψευστώ και να μην συμβεί τίποτα από όλα αυτά και να μείνουν μόνο σκέψεις. Γιατί αν συμβεί αυτό, τότε θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε και τι να φάμε. Πείνα δηλαδή..,! Μακριά από μας…!