Οι 3 φάσεις επιστροφής στην κανονικότητα μετά την καραντίνα. Το σχέδιο

Οι 3 φάσεις επιστροφής στην κανονικότητα. Τι θα γίνει μετά την καραντίνα και όλο το σχέδιο από τους υπεύθυνους φορείς για να βγούμε από τα σπίτια μας.

 

Οι 3 φάσεις επιστροφής στην κανονικότητα

 

Οι 3 φάσεις επιστροφής στην κανονικότητα. Τρεις φάσεις επιστροφής στην κανονικότητα προβλέπονται σύμφωνα με το επιστημονικό επιτελείο της χώρας, το οποίο ηγείται της παρακολούθησης της εξέλιξης της πορείας της πανδημίας του κορονοϊού, σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Μια διαδικασία η οποία θ’ ακολουθήσει της καραντίνας και προβλέπει ομαδικά τεστ στον πληθυσμό για Covid-19:

 

Οι τρεις φάσεις επιστροφής στην κανονικότητα

 

Για το θέμα υπάρχει η επίσημη τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά, ανέφερε ότι είναι ένας δρόμος που προβλέπεται μακρύς και ίσως επίπονος. Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής παθολογίας «μια εσπευσμένη άρση των μέτρων θα ήταν καταστροφική».

Ως προς το πότε μπορεί να συμβεί η μεγάλη έξοδος από το lockdown; Έφερε ως παράδειγμα την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, με την οποία μας παρομοιάζει στην Ευρώπη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός: τα μέτρα κράτησαν πάνω από 10-11 εβδομάδες.

 




 

Του

Βασίλη Τριάντη

Bill-Triandis-mensdaygr.jpg

Τα μαζικά τεστ

oi-3-faseis-epistrofis-stin-kanonikotita-meta-tin-karantina-to-shedio-mensdaygr.jpg

Πως θα γίνει όμως η επιστροφή στην πραγματικότητα και ποια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό;

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα γίνει θα είναι με την πραγματοποίηση γίνουν μαζικών τεστ για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, αν ο κορονοϊός δεν προκαλέσει στη χώρα μας προβλήματα παρόμοια με αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας και ο κίνδυνος αρχίσει να απομακρύνεται, θα μπορέσουμε ίσως σταδιακά να χαλαρώνουμε τα μέτρα με σκοπό την ομαλή επιστροφή μας στην καθημερινότητα.

Ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες και τα λεγόμενα του Σωτήρη Τσιόδρα και των συνεργατών του, η άρση των μέτρων δεν είναι απλή υπόθεση.

Η άρση των μέτρων, όμως, δεν είναι απλή υπόθεση. Κι αυτό γιατί προϋποθέτει σοβαρό επιστημονικό σχεδιασμό, στρατηγική επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και κυρίως … υπομονή και μεθοδικότητα.

 

Τι αναφέρει ο Σωτήρης Τσιόδρας

 

oi-3-faseis-epistrofis-stin-kanonikotita-meta-tin-karantina-to-shedio2mensdaygr.jpg

Αυτό το οποίο έθεσε σαν βασική προϋπόθεση ο Σωτήρης Τσιόδρας για την ομαλή επιστροφή και το ξεκαθάρισε είναι ότι με την άρση του lockdown θα χρειαστεί να γίνει μαζική εξέταση του πληθυσμού για την νόσο COVID-19:

Χαρακτηριστικά ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του: «Μια στρατηγική μαζικού testing με περιορισμό των ανθρώπων οι οποίοι είναι θετικοί και καραντίνα αντίστοιχη με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της επιδημίας, πιθανώς να είναι ευεργετική. Ακόμα όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε στη φάση των μέτρων, της απόδοσης των μέτρων και της ετοιμασίας για το τι θα κάνουμε όταν αυτά τα μέτρα θα παύσουν να υπάρχουν. Θεωρώ ότι μας δίνει ευκαιρία όλη αυτή η μη εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας, να σκεφτούμε πιο σοβαρά και να οργανώσουμε αυτή την επόμενη φάση», είπε.

 

Ο Ηλίας Μόσιαλος

 

oi-3-faseis-epistrofis-stin-kanonikotita-meta-tin-karantina-to-shedio7-mensdaygr.jpg

Στο θέμα όμως τοποθετήθηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος έχει χριστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα του κορονοϊού.

Τα σενάρια, όμως, είναι πολλά και η συμπεριφορά του ιού ακόμη αβέβαιη. Γιατί δεν είναι μόνο το πρόβλημα της συγκράτησης της εκθετικής αύξησης της νόσου στον πληθυσμό που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες. Αλλά και το πως ο ιός θα “συμπεριφερθεί” στη συνέχεια, όπως τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος σε τηλεοπτική συνέντευξη.

 

Globo: Το νέο παγκόσμιο νόμισμα, μετά τον κορονοϊό…;

 

 

Οι δυο εκδοχές

 

Νανσάν:”Θα τελειώσω τον κορονοϊό”.Το όπλο του διάσημου επιδημιολόγου

Υπάρχουν λοιπόν, δύο εκδοχές. Και συγκεκριμένα, πρόκειται για τις παρακάτω επιλογές:

Ή θα γίνει εποχική νόσος και ίσως τον Μάιο θα υπάρχει κάμψη της επιδημίας και θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο. Οπότε θα έχουμε πάρει το καλοκαίρι μια ανάσα ώστε να προμηθευτούμε προστατευτικό υλικό για το υγειονομικό προσωπικό για να μην έχουμε σημαντικές απώλειες.

 

oi-3-faseis-epistrofis-stin-kanonikotita-meta-tin-karantina-to-shedio-mensdaygr.jpg

Ή αν δεν υπάρχει δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, τότε οι προσπάθειες μας θα πρέπει να ενταθούν. Η κατάσταση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο μέχρι να καταφέρουμε να τη δαμάσουμε.

Σημαντικό ερώτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες και σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο θα απαντηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι εάν όσοι νοσούν αποκτούν αντισώματα στον ιό και κάνουν ανοσία.

«Θα το ξέρουμε όμως πιθανότητα σε λίγες εβδομάδες. Με βάση τις μελέτες. Αυτός που θα βγουν από τη Γουχάν, γιατί εκεί άρχισαν να νοσούν από το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Άρα θα πιστοποιηθεί πόσοι από αυτούς που κόλλησαν είχαν ανοσία, ή ακόμα έχουν ανοσία», είπε.

 

Οι τρεις τελικές φάσεις

 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ηλία Μόσιαλου, οι φάσεις ελέγχου της επιδημίας είναι τρεις. Κι εμείς βρισκόμαστε στην δεύτερη.

Η πρώτη φάση ήταν η φάση της πρόληψης. Όπου γίνονταν τα διαγνωστικά τεστ. Και κάναμε την ιχνηλάτηση όλων των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έπασχαν από κορονοϊό.

Η δεύτερη φάση, αφορά στον μετριασμό της επέκτασης της νόσου, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, όπου επικρατούν τα μέτρα προσωπικής απόστασης και υγιεινής, τα οποία εφαρμόζονται πολύ πιο έντονα.

Η τρίτη φάση θα είναι η φάση της καταστολής. Μάλιστα, ο κ. Μόσιαλος, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Αν μπορέσουμε και τα πάμε καλά τώρα, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε στη φάση της καταστολής. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν αρκετοί να επιστρέφουν σιγά – σιγά στη δουλειά τους. Αλλά εδώ χρειαζόμαστε στρατηγική και σχέδιο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο Ηλίας Μόσιαλος αποκάλυψε ότι έχει προτείνει από τώρα μια ομάδα εργασίας. Αποστολή της είναι να σχεδιάζει την τρίτη φάση, όσο διαρκεί η δεύτερη φάση της επιδημίας. Δηλαδή να οργανώνει τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στις δουλειές μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι να γίνουν μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό. Όσοι επιστρέφουν δηλαδή στις δουλειές τους να γνωρίζουμε εάν έχουν περάσει κορωνοϊό.

Γιατί εάν έχεις περάσει κορωνοϊό και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει το καλό σενάριο της ανοσίας, όσοι νόσησαν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν πλέον τον ιό στους φίλους τους και τις οικογένειές τους.

 

Αντέχουμε 3 μήνες, με τραπεζικό “κλείδωμα”; Όλο το παρασκήνιο

 

Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας

Για να υλοποιηθεί η τρίτη φάση της επανένταξης του πληθυσμού θα απαιτηθεί σημαντική ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Αυτό τονίζει ο καθηγητής του London School of Economics.

 

Μείνε παραγωγικός δουλεύοντας από το σπίτι με τους παρακάτω τρόπους

Ο καθηγητής επισημαίνει στις δηλώσεις του: «Θα χρειαστούμε ίσως και 2 με 3 χιλιάδες ειδικούς στη δημόσια υγεία, όχι απαραίτητα γιατρούς, αλλά και νοσηλευτές και ανθρώπους που έχουν σπουδάσει δημόσια υγεία στα Τεχνολογικά Ινστιτούτα και στα ΑΕΙ, οι οποίοι να μπορούν να κάνουν αυτά τα διαγνωστικά τεστ μαζικά και εάν υπάρχει μια έξαρση μαζική ή σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό χώρο ή σε μια πόλη ή χωριό, να μπορούμε να τα “πιάνουμε” αυτά και να τα σταματάμε», είπε ο Ηλίας Μόσιαλος.



Facebook Comments Box
Διαβάστε περισσότερα...

Post Author: Mensdaygr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *