ΔΝΤ: Έρχονται εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές λόγω του κορονοϊού. Μάλιστα, οι προβλέψεις αυτές δημοσιοποιήθηκαν χθες στην εαρινή συνόδό του.
ΔΝΤ: Έρχονται εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές
Σε νέα κύματα κοινωνικών αναταραχών στον κόσμο εκτιμά το ΔΝΤ, ότι μπορεί να οδηγήσουν οι πολιτικές αποφάσεις και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να μετριαστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
Την πρόβλεψη αυτή κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του.
Του
Βασίλη Τριάντη
Εκτεταμένες διαδηλώσεις
Συνεχίζοντας, στην αναφορά του το ΔΝΤ επισημαίνει ότι αν τα μέτρα αυτά στήριξης κριθούν ανεπαρκή και παράλληλα φανεί ότι ευνοούν τους πλούσιους και τις πολυεθνικές, τότε αυτό που προβληματίζει τους υπεύθυνους του ΔΝΤ, είναι μήπως ξεσπάσουν εκτεταμένες διαδηλώσεις. Αυτά επισημαίνονται από τους συντάκτες της έκθεσης παρακολούθησης των δημοσίων οικονομικών. Και όχι μόνο αλλά διαδηλώσεις μπορούν να ξεσπάσουν αν σταματήσουν να ισχύουν τα μέτρα στήριξης.
“Μεγάλη πείνα στο τέλος Μαίου”. Ποιοι και γιατί επιμένουν να το λένε
Στη συνέχεια της έκθεσης γίνεται λόγος για αυξανόμενος αριθμός διαμαρτυριών που έχει σημειωθεί τα δυο τελευταία χρόνια σε διάφορα σημεία του κόσμου. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η περίπτωση του Ισημερινού της Αϊτής και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Κι αυτό όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής των καυσίμων.
Περισσότερα θέματα για Deep Thoughts, δες ΕΔΩ
Τα Κίτρινα Γιλέκα
Κι από εκεί να περάσουμε στη Γαλλία και στα κινήματα των Κίτρινων Γιλέκων. Πρόκειται για αντίδραση των Γάλλων την εποχή 2018-2019, όταν και κατέβηκαν στους δρόμους, λόγω της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα και πήρε τη μορφή μιας ευρύτερης έκκλησης για περισσότερη κοινωνική ισότητα.
Γκέιτς: “Φθινόπωρο του 2021 θα βγείτε από τα σπίτια σας με εμβόλιο…!”
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι: «στον Λίβανο, οι άνθρωποι κατέβηκαν στον δρόμο όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή επιβαρύνσεων στο διαδίκτυο, ενώ στη Χιλή, η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς πυροδότησε κοινωνικές διαδηλώσεις για θέματα πολύ ευρύτερα».
Περισσότερα θέματα για Κόσμος – Επικαιρότητα, δες ΕΔΩ
Κοινές θεματικές
Αυτό στο οποίο επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία, είναι στις κοινές θεματικές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείε οι διαδηλώσεις της κάθε χώρας να είναι διαφορετικές, ωστόσο, το θέμα τους, η αφετηρία τους είναι κοινή.
Και ποια είναι αυτή; Ότι ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους λόγω δυσαρέσκειας αλλά και γιατί νιώθει ότι αδικείται. Κάποια από αυτά μπορεί να ακολουθούν από παλιά. Και μια σταγόνα τα κάνει να πλημμυρίζουν. Και εν προκειμένω μια μεταρρύθμιση ή ένα ειδικό μέτρο θα αποτελέσουν τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και τότε ξεκινά η ανταρσία.
Καραντίνα έως Ιούνιο και βλέπουμε…! Τι αλλάζει τα πλάνα του Μητσοτάκη
Τι προτείνει
Με γνώμονα τα παραπάνω, το ΔΝΤ συνιστά στους ηγέτες που λαμβάνουν αποφάσεις να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν μια προοδευτική προσέγγιση για να μπορέσουν να προσαρμοστούν. Μ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες, πολύπλοκες και ειδικές αιτίες σε κάθε χώρα που προκαλούν τη δυσαρέσκεια. Και παράλληλα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία της καλής επικοινωνίας με τους πολίτες ώστε να αποφευχθεί μια αναβίωση της δυσαρέσκειας.
Έλλειψη φαρμάκων, ρυζιού, σιταριού, “φωτιά” λαχανικών, λόγω κορονοϊού
Τέλος, αυτό στο οποίο δίνεται σημασία, είναι ότι το ΔΝΤ συνιστά στους ηγέτες να δηλώνεται με σαφήνεια ότι τα μέτρα στήριξης σε άτομα και επιχειρήσεις, είναι προσωρινά και προκειμένου ν ‘ αντιμετωπιστεί η κρίση λόγω του κορονοϊού.