kondilis-tha-kanoyme-ton-alimo-to-diamanti-twn-notiwn-proastiwn-mensdaygr.jpg

Κονδύλης: “Θα κάνουμε τον Άλιμο, το διαμάντι των νοτίων προαστίων”

Κονδύλης: “Θα κάνουμε τον Άλιμο το διαμάντι των νοτίων προαστίων” τονίζει ο δήμαρχος Αλίμου στη συνέντευξή του στην Kedenews και στο mesnday.gr.

 

Κονδύλης: “Θα κάνουμε τον Άλιμο”

Από την ανάπτυξη του νοτίου τομέα της Αττικής, μέχρι και το πως οραματίζεται τη συνέχεια της πόλης του και γενικότερα της ευρύτερης. Ας αφήσουμε όμως τη ροή της συνέντευξης να αποκαλύψει τα όσα είπε ο Ανδρέα Κονδύλης.

 
Συνέντευξη

στο Βασίλη Τριάντη

 

 

Αν μπορούσατε να κάνετε ένα απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων σας, από την πρώτη και τη δεύτερη θητεία σας στο δήμο, τι θα λέγατε;

“Στην πρώτη μας θητεία εξαντλήσαμε όλο μας το πρόγραμμα και κάναμε και πολλά περισσότερα. δεύτερη θητεία έχουμε ξεκινήσει πολύ δυναμικά. Είμαστε λίγους μήνες στην ουσία που έχουμε διανύσει από τη δεύτερη θητεία. Όμως αυτούς τους λίγους μήνες έχουν γίνει πολλά ουσιαστικά βήματα. Έχει ξεκινήσει και κατοχυρώσει νέα έργα. Έχουμε επιλύσει πολλά σοβαρά προβλήματα, που είχαν τις ρίζες τους δεκαετίες πίσω που ήθελαν χρόνο, αφού δεν λύνονταν από τη μια μέρα στην άλλη. Μας δημιούργησε τώρα ένα πρόβλημα σε όλη την ελληνική δημόσια διοίκηση και παντού στον κόσμο ένα πρόβλημα με πανδημία. Δηλαδή, αναγκαστικά προχωρούν πιο αργά κάποια πράγματα σε σχέση με τα υπουργεία που έχουν εντάξει σε σχέδιο. Αλλά και την πανδημία τη διαχειριζόμαστε με έναν τρόπο επαρκή και αποτελεσματικό. Δηλαδή και σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης, αρωγής, στήριξης ευπαθών ομάδων και σε επίπεδο καθαριότητας. Επίσης, πρόληψης και απολυμάνσεων που γίνεται καθημερινά συστηματική δουλειά και ταυτόχρονα, παρά την κατάσταση, δεν έχουμε σταματήσει να παράγουμε ουσιαστικό έργο”.

 

kondilis-tha-kanoyme-ton-alimo-to-diamanti-twn-notiwn-proastiwn-mensdaygr.jpg

 

Περίοδος πανδημίας

“Τώρα, για παράδειγμα ξεκίνησαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, αρχικού προϋπολογισμού, ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επισκευών πεζοδρομίων και διαμορφώσεων κοινοχρήστων χώρων, αρχικού προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Πρόκειται για έργα που γίνονται σε όλη την πόλη. Είναι δηλαδή πάνω από εξήντα δρόμοι, σε όλη την πόλη. Ολόκληρα τμήματα που ασφαλτοστρώνονται.

Στην προηγούμενη θητεία ασφαλτοστρώσαμε περίπου, εξ’ αρχής, το 25% της πόλης. Ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε το 50% σε αυτή τη θητεία. Να πάμε δηλαδή σε μια ριζική αναβάθμιση του συνόλου του οδικού δικτύου της πόλης. Δεν είναι εύκολο. Είναι δαπανηρό αλλά χρειάζεται. Το έχει ανάγκη η πόλη. Όχι όλοι οι δρόμοι αλλά οι περισσότεροι έχουν μια κακή κατάσταση”.

 

Τα έργα αυτά εκτελούνται από χρήματα, από τη βοήθεια του κράτους;

 

“Αυτή η εργολαβία που κάνουμε τώρα, είναι με ίδιους πόρους. Με αυτοχρηματοδότηση. Η προηγούμενη ήταν με πόρους περιφέρειας Αττικής. Θέλω να πω δηλαδή ότι χρησιμοποιούμε και ίδιους πόρους αλλά κάνουμε και σαφάρι για να εξασφαλίσουμε χρήματα. Από προγράμματα κλπ.

Και από το πράσινο ταμείο και από την περιφέρεια και από το ΕΣΠΑ. Από παντού. Διεκδικούμε, οργανωμένα, με προτάσεις, με φακέλους πλήρεις, διεκδικούμε χρήματα. Θέλω να πιστεύω ότι και το “Αντώνης Τρίτσης” τώρα που ξεκίνησε, που είναι μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία του υπουργείου και μου άρεσε πολύ και η ονομασία που δόθηκε, τιμώντας τον Αντώνη Τρίτση, που ήταν οραματιστής της Αυτοδιοίκησης και άνθρωπος με σοβαρό έργο και στο περιβάλλον και σε πολλούς τομείς”.

 

Διεκδίκηση πόρων

“Και σε αυτό το πρόγραμμα νομίζω ότι μ’ αυτό θα έχουμε επίσης τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε πόρους και να εκτελέσουμε έργα.

Άρα λοιπόν, κάνοντας έναν απολογισμό συνοπτικό, και στην προηγούμενη θητεία έγινε αυτό που ήταν ανθρωπίνως δυνατόν και ακόμη παραπάνω, δηλαδή αυτό που είχαμε υποσχεθεί και ακόμη περισσότερα. Και τώρα γίνεται δουλειά, παρά την πανδημία. Βεβαίως, ποτέ δεν είσαι ικανοποιημένος και ποτέ δεν λες ότι όλα είναι τέλεια”.

 

Είστε ιδιαίτερα περήφανος για κάποια έργα που έχουν γίνει;

 

Κονδύλης: “Θα κάνουμε τον Άλιμο” “Περήφανος είμαι και για κάποια πράγματα – έργα που δεν είναι μεγάλα έργα, με την έννοια του δαπανηρά μεγάλα κτίρια αλλά που έχουν μια μεγάλη προστιθέμενη αξία. Για παράδειγμα ο δημοτικός κινηματογράφος, το οποίο ήταν ένα όνειρο δεκαετιών. Αυτό λοιπόν, δεν είχε τεράστιο κόστος για να γίνει αλλά ήθελε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά προβλήματα, οργάνωση και μια διαρκή επιμέλεια για να είναι ποιοτική η λειτουργία του. Ανήκει στο δήμο, το λειτουργεί ο δήμος και έχουμε μια πολύ ποιοτική κατάσταση και στο χώρο, ο οποίος είναι πάρα πολύ θελκτικός, περιποιημένος, όμορφος και στην επιλογή του προγραμματισμού. Με σκηνοθέτες, ηθοποιούς, δημιουργούς που φέρνουμε και κουβεντιάζουν με τον κόσμο και σ’ επιλογή συνεργασιών”.

 

Τα χρέη και τα κέρδη

“Τώρα περιμένουμε να μάθουμε τι κατεύθυνση θα δώσει το κράτος για να δούμε πως θα το λειτουργήσουμε, λόγω της πανδημίας. Αυτό είναι ένα έργο για το οποίο είμαι πάρα πολύ περήφανος, θα μπορούσαμε να πούμε. Περήφανος είμαι για τα οικονομικά του δήμου, γιατί παρέλαβα έναν δήμο με πάρα πολύ μεγάλα χρέη. Από το 2014 που παρέλαβα, μέχρι σήμερα, έχουμε εξυγιάνει από τα περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ χρέη που ξεκινήσαμε, έχουμε αποπληρώσει σχεδόν τα μισά. Μέσα σε περίοδο κρίσης αποκληρώσαμε πάρα πολλά χρήματα από παλιές οφειλές και κάνουμε και έργο και έχουμε και στην τράπεζα 5 με 5,5 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικό.

Άρα λοιπόν είναι πράγματα που μπορεί να μην βγάζουν μάτι, όπως ένα μεγάλο κτίριο, αλλά έχουν μια σοβαρή αξία. Και βέβαια, θεωρώ ότι είναι και μεγάλο έργο να φτιάξεις 22 παιδικές χαρές και να τις πιστοποιήσεις αν όχι πρώτος, από τους πρώτους στο λεκανοπέδιο το 2015”.

kondilis-tha-kanoyme-ton-alimo-to-diamanti-twn-notiwn-proastiwn2-mensdaygr.jpg

Υπάρχει έργο που είναι αξιόλογο και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη;

 

“’Έχουμε δρομολογήσει κάποια έργα. Για παράδειγμα, η ανάπλαση της μαρίνας του Αλίμου, θα αλλάξει ριζικά το παραλιακό μέτωπο και θα αλλάξει συνολικά και το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής ριβιέρας. Αυτό λοιπόν δεν είναι ένα δημοτικό έργο, είναι ένα έργο το οποίο στην ουσία γίνεται από δημοτικά κεφάλαια. Από το ΤΑΥΠΕΔ. Για ν ανοίξει ο δρόμος γι αυτό, χρειάστηκε να δουλέψουμε τέσσερα χρόνια, με το ΤΑΥΠΕΔ και με εντάσεις πολλές φορές. Μιλάμε για έργα ύψους 50 εκατ. ευρώ, και έργα τα οποία ενώ ξεκίνησε η προσπάθειά μας το 2014, ωρίμασε ο διαγωνισμός το 2020 και υπογράφεται αυτό το διάστημα η σύμβαση. Η μπουλντόζα δηλαδή θα μπει το 2021 ή το 2022. Άρα είναι κάτι που θα αλλάξει το παραλιακό μέτωπο. Το δουλεύουμε χρόνια. Σκεφτείτε, όπως είναι η μαρίνα του Φλοίσβου, έτσι θα γίνει και η μαρίνα του Αλίμου. Η παραλία του Αλίμου είναι σήμερα σε πολύ άθλια κατάσταση, σε πλήρη εγκατάλειψη”

 

Η δικιά μας μαρίνα

 

“Η δικιά μας μαρίνα ενώ είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από του Φλοίσβου, μεγαλύτερη στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες της νοτιοανατολικής Μεσογείου, είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Πως είναι λοιπόν του Φλοίσβου; Με ποιότητα, με χώρους αναψυχής, θελκτική για τον επισκέπτη… Έτσι είναι ο σχεδιασμός να γίνει και η δική μας η μαρίνα. Με πράσινο και κυρίως χώρους αναψυχής και περιπάτου. Αυτό είναι ένα μεγάλο έργο. Ένα άλλο μεγάλο έργο που προσπαθούμε να φτιάξουμε, είναι ένας καινούργιος παιδικό σταθμός στο Άνω Καλαμάκι. Φτιάξαμε έναν καινούργιο παιδικό σταθμό στο Κάτω Καλαμάκι. Είναι ένα μεγάλο έργο”.

 

Το Καλαμάκι και ο Άλιμος – Κονδύλης: “Θα κάνουμε τον Άλιμο”

“Το Καλαμάκι είναι τοπωνύμιο του Αλίμου. Παλιά ήταν και κοινότητα Καλαμακίου μάλιστα. Είναι ενδιαφέρον. Ο σημερινός δήμος Αλίμου, είναι δυο αρχαίοι δήμοι. Ο αρχαίος δήμος Αλιμούντος, Άλιμος και ο αρχαίος δήμος Ευωνύμου. Το Ευώνυμο. Αλιμούσα είναι το Κάτω Καλαμάκι και ο κάτω Άλιμος. Το Άνω Καλαμάκι είναι το Ευώνυμο. Έχουμε λοιπόν δυο αρχαίους δήμους που είναι στο δήμος μας σήμερα και έχουμε και διάκριση άνω και κάτω Καλαμάκι. Αυτά είναι τα τοπωνύμια. Κάποτε ήταν κοινότητα, και αναβαθμίστηκε σε δήμο. Κι άλλα έργα. Διεκδικούμε να φτιάξουμε κοιμητήριο. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Αυτό δεν έχει ωριμάσει ακόμη. Αλλά δεν είναι κάτι που δεν σταματάμε να το παλεύουμε”.

 

Τι προβλέπει ο διαγωνισμός;

 

Κονδύλης: “Θα κάνουμε τον Άλιμο” “Η εταιρία είναι ο Άκτορας, είναι η Ελάκτωρ, είναι η θυγατρική του. Είναι ο όμιλος τέλος πάντων που έχει πάρει το διαγωνισμό του ΤΑΥΠΕΔ και θ’ αναλάβει να κάνει τη διαχείριση και την ανάπλαση της μαρίνας. Έχουμε συνεργασία. Εμείς θέλουμε να βαθύνει και να προχωρήσει αυτή η συνεργασία. Θεωρούμε ότι μια τέτοια μεγάλη ανάπλαση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή του δήμου. Κι εννοούμε σε ζητήματα σεβασμού στο περιβάλλον, αισθητικής, λειτουργικότητας, πρόσβασης στη μαρίνα,. Όλα αυτά είναι ζητήματα που χρειάζονται εκ των πραγμάτων την άμεση συνεργασία του δήμου. Και θέλουμε να υπάρχει και ότι περιλαμβάνει η σύμβαση. Η ανέγερση μέσα στη μαρίνα ενός κτιρίου για τη στέγαση της εθνικής πινακοθήκης. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θέλουμε να τα αναλύσουμε και να τα προχωρήσουμε με τον Ακτορα. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο. Είμαστε σε μια καλή συνεργασία. Εγώ περιμένω και προσδοκώ να γίνει ακόμη πιο έντονη. Θέλουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία για να είναι και πιο αποτελεσματική”.

 

Τα νερά είναι καθαρά στις εδώ παραλίες;

 

“Από τότε που έγινε ο βιολογικός καθαρισμός στην Ψυττάλεια, σταδιακά η φύση έχει λειτουργήσει κι έχει καθαρίσει πάρα πολύ όλη την Αττική ριβιέρα. Όλη τη νότια Αθήνα. Οι θάλασσες είναι πάρα πολύ καθαρές κι ελκυστικές. Βεβαίως δεν είναι το νερό που έχει κανείς ας πούμε στις Κυκλάδες. Αλλά είναι πάρα πολύ ασφαλές, πάρα πολύ καθαρό το νερό και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από πολύ γνωστά τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας. Του εξωτερικού δεν υπάρχει σύγκριση. Δηλαδή είμαστε έτη φωτός μπροστά από τη ριβιέρα. Στη ριβιέρα δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο. Είναι ένα γκρίζο πράγμα το νερό. Εδώ είναι διάφανο γαλανό, καθαρό κρυστάλλινο νερό. Εγω θα έλεγα αυτοί οι άνθρωποι να δοκιμάσουν να βουτήξουν. Και να δουν πόσο καθαρός είναι ο πυθμένας”.

 

 

Έχετε συνεργασία με άλλους δήμους;

 

“Με όλους τους όμορους δήμους έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Με το Παλαιό Φάληρο και την Καλλιθέα έχουμε φτιάξει και σύνδεσμο και υποβάλαμε και πρόταση στο ΕΣΠΑ και πήραμε 35 εκατ. ευρώ για βιώσιμη ανάπλαση στους τρεις δήμους. Θα κατευθυνθούν και σε αναβάθμιση του τοπικού οικονομικού προϊόντος του τουρισμού των επιχειρήσεων κλπ. Θα πέσουν και στο κομμάτι το επιχειρηματικό της αναβάθμισης του επιχειρηματικού οικονομικού τομέα της πόλης και σε έργα υποδομής και σε συμπράξεις με το Νιάρχος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη κι αυτές τις συμπράξεις θα τις ζει στην καθημερινότητά του ο κόσμος. Δηλαδή θα κάνουμε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσα στον Άλιμο. Θα έχουμε τέτοιες συμπράξεις. Άρα είναι το ένα ήδη κομμάτι που έχει γίνει και προχωράει. Έχουμε επίσης συνεργασία με δήμους όπως είναι η Βάρη, Βούλα. Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα, ο Άγιος Δημήτριος”.

kondilis-tha-kanoyme-ton-alimo-to-diamanti-twn-notiwn-proastiwn5-mensdaygr.jpg

Το ιδιωτικό κεφάλαιο

“Επίσης, είμαστε λίντερ σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που το έχουμε ξεκινήσει το 2014-2015 και από κει κοιτάμε πως να κάνουμε ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών δομών μοχλεύοντας και ιδιωτικό κεφάλαιο. Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που το έχουμε πάρει απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και με τη Γλυφάδα επίσης, έχουμε ξεκινήσει και φτιάχνουμε τώρα, ιδρύουμε σύνδεσμο που θα ασχοληθεί μ’ αυτό που λέμε μητροπολιτικό πόλο. Δηλαδή το χώρο της επένδυσης, της Λάμδα Ντεβέλοπμεν που εκτείνεται στους δήμους, Άλιμο, Αργυρούπολη, Ελληνικό και Γλυφάδα. Και με αφορμή τον μητροπολιτικό πόλο, συνολικά να δούμε το παραλιακό μέτωπο των δήμων μας. Θέλει και τουριστική προβολή, θέλει και δράση. Πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο ελκυστικοί και πρωτοπόροι”.

 

 

kondilis-tha-kanoyme-ton-alimo-to-diamanti-twn-notiwn-proastiwn2-mensdaygr.jpg

Γιατί δεν υπάρχει αγαστή συνεργασία με το δήμο Αργυρούπολης;

 

“Με την Αργυρούπολη πράγματι δεν είναι ιδιαίτερα καλή η σχέση. Δυστυχώς γιατί μόνο μέσα από συμπράξεις και συνεργασία βγάζεις ουσιαστικό συμπέρασμα. Η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να έχει συνεργασία με τους άλλους δήμους για το θέμα του Ελληνικού, του πρότζεκτ της επένδυσης. Είναι ένα ζήτημα διαδημοτικό που απευθύνεται σε τρεις δήμους. Αυτό είναι σεβαστό βέβαια γιατί σαν δημοτική αρχή που έχει την ευθύνη των ζητημάτων της πόλης της, μπορεί να παίρνει όποιες αποφάσεις νομίζει ότι είναι καλύτερες για εκείνη. Εμείς βέβαια θεωρούμε ότι αυτό δεν βοηθάει, δεδομένου ότι τα ζητήματα είναι διαδημοτικά. Π.χ. Η διαδημοτική μονάδα για τη διαχείριση των απορριμάτων. Είναι διαδημοτικό ζήτημα. Δεν μπορεί να το επιλύσει ένας δήμος μόνο του”.

 

Η Αργυρούπολη και οι δήμοι

 

Κονδύλης: “Θα κάνουμε τον Άλιμο” “Προσπάθησε να το λύσει η Αργυρούπολη μόνη της και απέτυχε. Και δημιούργησε και επιπλοκές που είναι εις βάρος στην ουσία της υπόθεσης αυτής. Στον σύνδεσμο που φτιάξαμε, Άλιμος και Γλυφάδα έχουμε ανοιχτά και δημόσια προσκαλέσει και τη δημοτική αρχή της Αργυρούπολης να συμπράξει και να συμμετάσχει. Θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θ’ αναθεωρήσει τη στάση της. Γιατί έχουμε μεγάλα διακυβεύματα που κανείς μόνος του δεν είναι επαρκής να τα διαχειριστεί. Πρέπει να συμπράξουμε και να συνεννοηθούμε για να υπάρχει και συντονισμός. Πέρα από την επάρκεια, είναι και ο συντονισμός που πρέπει να υπάρξει. Δηλαδή η ισχύς εν τη ενώσει. Αυτό εφαρμόζουμε με όλους τους γείτονες και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Ελπίζω να το καταφέρουμε κάποια στιγμή και με την Αργυρούπολη”.

 

Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος σας;

 

“Στόχο είναι να συμβάλουμε να πετύχουμε τον πολιτισμό στην καθημερινότητα. Δηλαδή Μια ποιότητα ζωής πολύ υψηλή. Μια πανέμορφη ριβιέρα που θα είναι αξιοζήλευτος όποιος ζει εδώ στον Άλιμο. Και ταυτόχρονα θα πληρώνουν και οι επισκέπτες να έρθουν να δουν και τη γειτονιά μας. Τον Άλιμο, την παραλία του, τα αρχαία μας και τους όμορους δήμους. Θέλουμε στον Άλιμο να είναι καθημερινότητα, η ποιότητα και ο πολιτισμός. Που σημαίνει ποιότητα στον τουρισμό, στην ψυχαγωγία. Στοίχημα η ποιότητα στην καθημερινότητα. Να γίνει η ριβιέρα βίωμα ποιοτική καθημερινότητα για τον κάθε πολίτη. Είναι αξιοζήλευτο το να ζει κανείς στον Άλιμο, να το χαίρονται και να καμαρώνουν γι αυτό οι πολίτες και να έρχονται κι επισκέπτες να πληρώνουν για να δουν την πόλη μας.

 

Το άλλο στοίχημα

 

Κι ένα άλλο στοίχημα που έχουμε βάλει, είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε και τη νοοτροπία σε ένα μεγάλο βαθμό. Και ήδη έχει αλλάξει. Τη νοοτροπία καθενός μας σε σχέση με την πόλη και την ευθύνη που έχει ο καθένας μας. Δηλαδή δεν βγαίνουμε να λερώσουμε με το σκύλο μας όπου νάναι, γιατί είναι η γειτονιά μου, είναι υψηλής ποιότητας, την αγαπάω και τη σέβομαι. Όπως προσέχω και στο σπίτι μου δεν βάζω το σκυλί μου να λερώσει. Βγαίνω και απολαμβάνω μια παιδική χαρά καινούργια. Δεν τη σπάω, δεν την καταστρέφω. Γιατί τη χαίρομαι και την καμαρώνω όπως είναι. Τη θεωρώ και δική μου. Και είμαι κι εγώ υπεύθυνος γι αυτό εδώ”.

kondilis-tha-kanoyme-ton-alimo-to-diamanti-twn-notiwn-proastiwn5-mensdaygr.jpg

Τι μπορούμε να πούμε για την αξιοποίηση του Ελληνικού;

 

“Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι θα γίνει μέσα στην πόλη μας. Το ακίνητο της επένδυσης είναι μέσα σε τρεις δήμους. Δηλαδή λέμε μητροπολιτικός πόλος Αγίου Κοσμά, είναι μέσα σε τρεις δήμους. Δεν λέει Γλυφάδα, Αλίμου, Αργυρούπολης, …. Είναι ένα κομμάτι του Αλίμου. Ο Άγιος Κοσμάς το αθλητικό κέντρο, είναι δήμος Αλίμου. Και μέσα στο αεροδρόμιο κομμάτι του Αλίμου. Άρα, είναι μέσα στην πόλη μας.. Είναι λοιπόν ένα ζωτικό κομμάτι του Αλίμου που θα αλλάξει. Αλλά πέρα από το ζωτικό κομμάτι, όλη η επένδυση και στους τρεις δήμους, θα επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στην τοπική οικονομία. Για να εκτοξεύσει τα πάντα προς τα πάνω θα πρέπει κι εμείς να είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό”.

 

Ο τουρίστας και η επένδυση – Κονδύλης: “Θα κάνουμε τον Άλιμο”

“Δηλαδή ο τουρίστας που θα έρθει, δεν θα περιοριστεί μόνο μέσα στο χώρο της επένδυσης, θα βγει και παραέξω. Να περπατήσει και τους άλλους δήμους, τις αγορές της Γλυφάδας, τα αρχαία του Αλίμου. Εμείς λοιπόν πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να υποδεχτούμε τον επισκέπτη, να περάσει καλά και σε μας. Και από το τουριστικό και οικονομικό και την υπεραξία που θα προκύψει στην περιοχή, να έχουμε μερίδα και συμμετοχή ταυτόχρονα. Να έχουμε υψηλό βιωτικό επίπεδο. Δηλαδή δεν μπορεί να είναι περιποιημένη ποιοτική η περιοχή της επένδυσης και έξω να μην είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Ποιοτικά πρέπει κι εμείς να συμμετάσχουμε και να είναι ψηλά ο πήχης. Γιατί αυτό ανεβάζει όλη την περιοχή”.

 

Τι θα δείξει ο Άλιμος; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που θα παρουσιάσει στους επισκέπτες του;

Κονδύλης: “Θα κάνουμε τον Άλιμο”. “Όπως όταν ταξιδεύεις σε κάποια ξένη χώρα, επισκέπτεσαι τς ομορφιές της. Το ίδιο θα γίνει κι εδώ. Οι τουρίστες θα επισκεφτούν πολλά σημεία του Αλίμου.

Οι τουρίστες θα επισκέπτονται λοιπόν την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Θα κυκλοφορούν λοιπόν στον Άλιμο μεταξύ άλλων για να δουν τα αρχαία μας, για να δουν τα σύγχρονα πολιτιστικά μας πράγματα. Οργανώνουμε μια δημοτική πινακοθήκη πολύ υψηλού επιπέδου. Δηλαδή με Τσαρούχη, Μυταρά, Μώραλη, Φασιανό, Βασιλείου, την αφρόκρεμα της νεοελληνικής τέχνης. Επισκέπτεται κανείς τον Άλιμο και για τη θάλασσά του. Ο κινηματογράφος που είναι πάνω στο κύμα και είναι πανέμορφος”.

 

Η εστίαση

“Τα καταστήματα για την οργανωμένη του εστίαση, η οργανωμένη μας ακτή που είναι πάρα πολύ μεγάλη κι είναι τόσο κοντά. Είναι η οργανωμένη ακτή που είναι πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ ελκυστικά. Αυτά είναι συμπληρωματικά. Ας πούμε με το αφήγημα της επένδυσης, της υπέροχης αγοράς της Γλυφάδας. Η Γλυφάδα έχει μια αγορά που από μόνη της είναι ένα αξιοθέατο. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Εμείς λοιπόν τι λέμε; Ότι και για την επένδυση αλλά και για όλα τα άλλα που θα υπάρχουν γύρω γύρω, θα αξίζει κανείς να έρχεται εδώ. Πρέπει ποιοτικά να παρακολουθήσουμε ένα υψηλό στάνταρ, επίπεδο, ποιότητα ζωής που ήδη έχουμε στις πόλεις μας και μπορεί ν ανέβει κι άλλο με την επένδυση. Και αυτό θα μας βοηθήσει να συμμετέχουμε και στο οικονομικό γίγνεσθαι”.

Γιατί σας ψήφισαν δεύτερη φορά;

“Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αγάπη για την πόλη, δουλεύουμε ασταμάτητα για την πόλη. Από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί. Δηλαδή δουλεύουμε σε 24ωρη βάση όλοι οι αιρετοί. Υπάρχει το όραμα γιατί θέλουμε μια πόλη που να είναι ξεχωριστή, πολύ ποιοτική και να ευχαριστιέται ο πολίτης την καθημερινότητά του σε κάθε εκδήλωσή του. Από το να πάει το σκύλο του στο πάρκο σκύλων και να ευχαριστηθεί, από το να πάει το παιδί στην παιδική χαρά και να περάσει όμορφα, από το να περπατήσει μέσα στις γειτονιές, στις πλατείες και χώρους πρασίνου και να είναι περιποιημένα και καθαρά”.

Η καθαριότητα

Η καθαριότητα είναι ο βασικός στόχος της δημοτικής μας αρχής Παραλάβαμε μια πόλη που ήταν βρώμικη και παραμελημένη και την έχουμε μετατρέψει σε μια πόλη που είναι υποδειγματικά καθαρή. Και έχουμε ακόμη πάρα πολλά σχέδια για τον τομέα αυτό. Γιατί θέλουμε να είναι απλώς καθαρή η πόλη, θέλουμε να είναι καθαρή με έναν τρόπο πολύ φιλικό στο περιβάλλον”.

 

Το τρίτο ρεύμα αποκομιδής

“Να ξεκινήσουμε τώρα δηλαδή θα κάνουμε και τρίτο ρεύμα αποκομιδής με τον βιοαπόβλητο τον καφέ κάδο. Μέχρι τώρα είχαμε δυο κάδους. Τον κλασικό των σκουπιδιών και τον άλλον τον ανακυκλώσιμο. Μπαίνει τρίτος κάδος καφέ δίπλα. Δηλαδή ξεχωρίζουμε το οργανικό. Εκεί ρίχνουμε όλα τα οργανικά. Ότι βγαίνει από την κουζίνα. Τρόφιμα, υπολείμματα τροφών, κλαδέματα κήπων. Όλα αυτά που έχουν και πάρα πολύ βάρος, πάνε στον καφέ κάδο, τα μαζεύουμε ξεχωριστά, και τα πάμε στο εργοστάσιο που έχουν οι δήμοι, ο σύνδεσμός μας και τα κάνουμε λίπασμα. Αυτό έχει ξεκινήσει και γίνεται σε πολύ λίγους δήμους στο λεκανοπέδιο. Γίνεται κυρίως στα Βριλήσσια και σε ένα βαθμό στη Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη. Ωστόσο στην Ευρώπη είναι καθημερινότητα πια”.

 

Τα απορρίματα

“Τι καλό έχει αυτό: Ξεφορτώνουμε τη χωματερή από όλα αυτά, τα οποία πάνε στο εργοστάσιο και γίνονται λίπασμα. Άρα, από κει που θα φορτώναμε το περιβάλλον, παράγουμε λίπασμα που χρησιμοποιείται γα χώρους πρασίνου κλπ. Από την άλλη απαλλάσσουμε πολύ το δημοτικό ταμείο. Γιατί όλο αυτό το βάρος πληρώνεται με τον τόνο στη χωματερή ν αδειάσει. Όλο αυτό το βάρος δεν το πληρώνουμε γιατί δεν πάει στη χωματερή. Εμείς θέλουμε η πόλη να είναι καθαρή και ταυτόχρονα οικολογική. Να είναι δηλαδή καθαρή αλλά με έναν τρόπο διαχείρισης απορρίμματος σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ευρωπαϊκή πρακτική. Σύμφωνος με τις διεθνείς υποχρεώσεις τη χώρας. Γι αυτό και είναι σημαντικό ότι καταφέραμε και μπήκαμε από τους πρώτους δήμους στην πρόσκληση και ενταχθήκαμε, έχει εγκριθεί η ένταξή μας επίσημα, με απόφαση του υπουργείου, σε δράση του υπουργείου περιβάλλοντος, και θα χρηματοδοτηθούμε με 2 εκατ. ευρώ για ν’ αναπτύξουμε πλήρες σύστημα καφέ κάδων, μικρών, μεγάλων και απορριμματοφόρων σε όλη την πόλη. Αυτά τα χρήματα είναι μεγάλη υπόθεση. Και όλο από επιχορήγηση του ΥΠΕΝ”.

 

Οι προσωπικές σας φιλοδοξίες; Θα θέλατε να γίνετε βουλευτής;

 

“Δεν έχω τέτοιο σχεδιασμό. Αν προκύψει δεν θέλω να λέω όχι και να είμαι αρνητικός. Καλό είναι να είμαστε ανοικτοί σε κάθε τι στη ζωή και να μην είμαστε κλειστοί. Από κει και πέρα είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν στην πόλη που έχουν προτεραιότητα. Από τη θέση μου καταθέτω προτάσεις στις κυβερνήσεις και η χαρά μου είναι μεγάλη όταν φτάνουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας κι αυτά μας κάνουν να νιώθουμε ικανοποίηση”.

 

Το διαμάντι των νοτίων προαστίων

 

Πως φαντάζεστε την περιοχή μετά από μερικά χρόνια. Πως θέλετε να δείτε τον Άλιμο;

“Και ο Άλιμος και όλη η νότια Αθήνα, στα επόμενα λίγα σχετικά χρόνια, θα είναι ένας άλλος κόσμος. Έχει αρχίσει μια μεγάλη αλλαγή. Μια κοσμογονία θα μπορούσε να πει κανείς. Ξεκινάει από την Καλλιθέα και το Μοσχάτο με την ανάπλαση που κάνει η περιφέρεια Αττικής σε όλο τον παραλιακό όρμο. Στον όρμο δηλαδή και στην παραλιακή ζώνη. Συνεχίζεται με το Νιάρχος, περνάμε στο δήμο Αλίμου, με τη μαρίνα Αλίμου και με την επένδυση της Λάμδα στον Άλιμο, Ελληνικό και Γλυφάδα. Πιάνει τρεις δήμους αυτή η ανάπτυξη. Προχωράμε στα Αστέρια της Γλυφάδας όπου γίνεται η ανάπλαση, στον Αστέρα και στις αναπλάσεις της Βουλιαγμένης. Άρα έχουμε μια μεγάλη ζώνη με σοβαρά μεγάλα έργα υποδομής. Και θα έλεγα βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον που αλλάζουν τελείως και αναβαθμίζουν τελείως τη νότια Αθήνα”.

 

Ο τουριστικός προορισμός

“Τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη πιο όμορφο και αξιοζήλευτο να ζεις εδώ ως πολίτης. Ως τουριστικός προορισμός θ ανέβει κι άλλο. Η αγορά των ακινήτων έχει προεξοφλήσει ήδη σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη αυτή. Δηλαδή δεν βρίσκεις να νοικιάσεις πια σπίτι στον Άλιμο λόγω του Airbnb. Και οι τιμές έχουν αυξηθεί. Τώρα βέβαια με την πανδημία θα έχουμε ενδεχομένως μια διόρθωση εκεί. Αλλά τι σημαίνει; Ότι η περιοχή γίνεται διαρκώς περιζήτητη, προσελκύει κόσμο. Και Έλληνες και τουρίστες επισκέπτες”.

Η κοσμογονία

“Εμείς τι θέλουμε να κάνουμε λοιπόν σε όλη αυτή την κοσμογονία; Από τη μια μεριά να συμμετάσχουμε σε όλο αυτό, όπως ήδη κάναμε με τη δέσμευση της μαρίνας που ήμασταν σοβαρός εταίρος στα να λυθούν τα προβλήματα και να ξεκινήσει η επένδυση αλλιώς δεν πρόκειται να ξεκινήσει. Υπήρχαν σοβαρά προβλήματα. Από την άλλη ν’ αξιοποιήσουμε όλο αυτό το γίγνεσθαι με τέτοιο τρόπου που να φέρουμε τοπική ανάπτυξη στην οικονομία. Δηλαδή λέω για τον Άλιμο χαρακτηριστικά, θέλουμε να γίνει στάση για τους τουρίστες μισής, μιας μέρας. Όχι παραπάνω. Δηλαδή ο τουρίστας που θα έρθει να δέσει στη μαρίνα Αλίμου, προτού να φύγει να πάει στο αεροδρόμιο ή προτού να φύγει να πάει στο κέντρο της Αθήνας, να κάνει μια βόλτα στον Άλιμο να δει τα αρχαία που έχουμε στον Άλιμο”.

 

Ευρήματα και τοποθεσίες

Κονδύλης: “Θα κάνουμε τον Άλιμο” “Έχουμε πάρα πολλά αρχαία και σημαντικά ευρήματα και τοποθεσίες. Και με την ευκαιρία αυτή να κάνει μια στάση σε ένα εστιατόριο ή στις αγορές της πόλης να ψωνίσει κάτι. Μισή μέρα. Όχι παραπάνω. Μια βόλτα και μια στάση. Αυτό είναι τεράστια οικονομική ανάπτυξη για την πόλη. Στάση δηλαδή του τουρίστα ή ο τουρίστας που γυρνάει, που έρχεται από το αεροδρόμιο κι έρχεται εδώ στο σκάφος. Πριν αναχωρήσει μ’ αυτό να πάει στα νησιά, να κυκλοφορήσει μισή μέρα στον Άλιμο. Να δει αυτά τ’ αρχαία και να κάνει κάποια ψώνια. Αυτό το πράγμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την τοπική κοινωνία. Τι σημαίνει όμως; Πέρα από αυτά που έχω να κάνω για ν’ αναδείξω τους αρχαιολογικούς χώρους, περιπάτους, να βάλω τα τρενάκια τα κόκκινα τα τουριστικά, να διαφημίζω το προϊόν μου, τα σάιτς, τις εφαρμογές για τους τουρίστες κλπ πρέπει και η τοπική επιχειρηματική κοινότητα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα”.

 

Τοπικά προϊόντα

“Δηλαδή στις αγορές μας πρέπει πλέον να έχουμε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε καταστήματα και να έχουμε προϊόντα που ενδιαφέρουν τον επισκέπτη. Όπως εμείς πάμε στο εξωτερικό και αφήνουμε τα χρήματά μας σε συγκεκριμένα καταστήματα, που θα αγοράσουμε εδέσματα θα δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα, της χώρας, έτσι πρέπει να είμαστε κι εμείς προσαρμοσμένοι. Δηλαδή δεν πρέπει να είναι κλειστή η τοπική μας αγορά, μόνο για τους κατοίκους της πόλης. Πρέπει να ανοίξει με προϊόντα και με υπηρεσίες που ενδιαφέρουν και τους επισκέπτες. Αυτό περίπου που έχουμε στις τουριστικές ζώνες”.

 

Μπάνιο κι ενθουσιασμός

“Μέχρι την πανδημία όμως και ειδικά το καλοκαίρι, βλέπεις σε όλη την ζώνη την παραλιακή, όχι μόνο από την Ποσειδώνος και κάτω δηλαδή στη θάλασσα, και από την Ποσειδώνος και πάνω. Εδώ δίπλα από το δημαρχείο υπάρχει ένα σούπερ μάρκετ και βλέπεις μέσα Άραβες, Γάλλους, Κινέζους, Αμερικάνους. Ψωνίζουν. Κατεβαίνεις στην ακτή του ήλιου να κάνεις μπάνιο που είναι οργανωμένη. Βλέπεις τον κόσμο όλο που μένει στα μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας, να έχει κατέβει εδώ να κάνει το μπάνιο του. Και μάλιστα, εντυπωσιάζεται και σου λέει. Δέκα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, από το Χίλτον, από το Κάραβελ κι έρχεται εδώ.
Facebook Comments Box
Διαβάστε περισσότερα...

Post Author: Mensdaygr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *