pou-pethane-traymatismenos-o-gewrgios-karaiskakis-meta-apo-mahi-mensdaygr.jpg

Που πέθανε τραυματισμένος ο Γεώργιος Καραϊσκάκης μετά από μάχη

Που πέθανε τραυματισμένος ο Γεώργιος Καραϊσκάκης μετά από μάχη. Ένας από τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης που αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Του Βασίλη Τριάντη

Που πέθανε τραυματισμένος ο Γεώργιος Καραϊσκάκης

 

 

pou-pethane-traymatismenos-o-gewrgios-karaiskakis-meta-apo-mahi-mensdaygr.jpg1_.jpg

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης υπήρξε ένας από τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Μάλιστα, ο ιστορικός έχει καταγράψει ότι αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του για την ελευθερία της πατρίδας μας. Και μάλιστα έφυγε από τη ζωή, από τραύμα στη διάρκεια της μάχης. Κι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πέθανε στη μάχη της Ανάλατου.

Σύμφωνα με την ιστορία, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αρχικά υπήρξε κλέφτης και στη συνέχεια εξελίχτηκε σε σπουδαίο αγωνιστή, αρματολό και στρατάρχη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

 

 




 

Η μάχη στην Ανάλατο

 

Για όσους δεν γνωρίζουν, θα πρέπει ν’ αναφέρουμε, σύμφωνα πάντα με τα ιστορικά στοιχεία, ότι Έλληνας Αγωνιστής έχασε τη ζωή του μαχόμενος μετά από τραύμα στην περιοχή της Ανάλατου. Πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι αυτή η περιοχή. Η περιοχή αυτή υπάρχει στην Αθήνα κι όλοι τη γνωρίζουμε με ένα άλλο όνομα. Και συγκεκριμένα, πρόκειται για το Νέο Κόσμο.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις λεπτομέρειες από τον ιστορικό, η ευρύτερη περιοχή που αγωνίστηκε και τελικά έχασε τη ζωή του ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ήταν η ευρύτερη περιοχή της Νέας Σμύρνης και του Νέου Κόσμου. Μάλιστα, συμμετείχε σε μια ακόμη δύσκολη μάχη. Κι αυτή ήταν η μάχη της Τραμπάλας.

 

Η μάχη του Ανάλατου και το τραύμα του Καραϊσκάκη

 

pou-pethane-traymatismenos-o-gewrgios-karaiskakis-meta-apo-mahi-mensdaygr.jpg2_.jpg

Στη μάχη αυτή στόχος ήταν η διάσπαση της πολιορκίας της Ακρόπολης και φυσικά η απελευθέρωση των πολιορκημένων Ελλήνων. Αρχική σκέψη ήταν να γίνει η επίθεση κατά μέτωπο. Τελικά όμως απορρίφθηκε αφού ο στρατός των Τούρκων ήταν περισσότερος. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι ελληνικές δυνάμεις με πλοία στους τρεις πύργους. Δηλαδή στο λιμάνι του Παλαιού Φαλήρου.

Την ίδια ώρα, άλλα στρατεύματα θα προχωρούσαν μέχρι την Ακρόπολη και παράλληλα κάποια άλλα στρατεύματα θα έμεναν με τον Καραϊσκάκη μεταξύ Κερατσινίου-Πειραιά-Φαλήρου.

 

Περισσότερα θέματα για Κόσμος – Επικαιρότητα, δες ΕΔΩ

 

Η εμπλοκή με τους Τούρκους

 

Ο Καραϊσκάκης με τη σειρά του πήγε στις 21 Απριλίου να φτιάξει οχυρό στο Δαφνί. Τελικά όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σημείο λόγω της μορφολογίας του εδάφους η οποία δεν βοηθούσε. Η μάχη θα γινόταν στις 234 Απριλίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Την παραμονή, δηλαδή στις 22 Απριλίου, η αψιμαχία στο Φάληρο που έκανε να εμπλακούν με τους Τούρκους, νησιώτες και Κρητικοί, οδήγησε τον Καραϊσκάκη, που να σημειωθεί ήταν άρρωστος, στο πεδίο της μάχης.

 

Το πεδίο της μάχης

 

Οι Τούρκοι κρυμμένοι πίσω από έναν τοίχο, κατάφεραν να αποκρούσουν τους Έλληνες. Και κάποιοι από αυτούς που είχαν οχυρωθεί σε αμμώδη εδάφη, οπισθοχώρησαν.

Στη συνέχεια ακολούθησε μπέρδεμα καθώς κάποιος φώναξε πως “Βγαίνουν οι Τούρκοι”. Οι Έλληνες που πολεμούσαν νόμισαν πως έρχονταν ενισχύσεις των Τούρκων και άρχισαν να οπισθοχωρούν γιατί φοβήθηκαν πως οι Τούρκοι θα ήταν περισσότεροι. Πράγματι τελικά άρχισαν να φτάνουν Τούρκοι με τη συνοδεία πυροβολικού.

 

Η συμμετοχή του Καραϊσκάκη

Ο Καραϊσκάκης αναγκάστηκε τελικά να πάρει μέρος στη μάχη, αν και αρχικά είχε πάει στο πεδίο της μάχης για να σταματήσει τους πυροβολισμούς. Τα ευδιάκριτα ρούχα του και το γεγονός ότι ήταν έφιππος και συνοδευόταν πάντα, οι Τούρκοι τον αντιλήφθηκαν και τον πυροβόλησαν. Όπως γίνεται αντιληπτό, επικράτησε πανικός, και ο Καραϊσκάκης δέχτηκε πυροβολισμό στο υπογάστριο. Οι μαχητές που ήταν δίπλα του κατάλαβα γρήγορα ότι ο τραυματισμός του ήταν σοβαρός. Τον πήραν αμέσως από το πεδίο της μάχης και τον ξάπλωσαν στη σκηνή, καθώς αιμορραγούσε και ο ίδιος ήταν εξαντλημένος.

 

 

Περισσότερα θέματα για deep-thoughts, δες ΕΔΩ

 

Τι είπε ο γιατρός

 

Ο γιατρός που τον είδε ανακοίνωσε ότι το τραύμα του ήταν πολύ σοβαρό και δεν υπήρχε ελπίδα για να γίνει καλά. Αν και οι άνθρωποι της φρουράς του προσπάθησαν να του το κρύψουν, εκείνος το κατάλαβε ότι θα πεθάνει και κάλεσε άμεσα γύρω τους οπλαρχηγούς του στη σκηνή. Αυτό που τους ζήτησε ήταν να συνεχίσουν να αντιστέκονται στους Τούρκους και να μην πτοηθεί το ηθικό τους από το δικό του χαμό. Τελικά έφυγε από τη ζωή στις 22 ή στις 23 Απριλίου του 1827, κατά άλλους.

 

Σύνορα Νέας Σμύρνης και Νέου Κόσμου

 

pou-pethane-traymatismenos-o-gewrgios-karaiskakis-meta-apo-mahi-mensdaygr.jpg3_.jpg

Η μάχη αυτή στην οποία έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Καραϊσκάκης, ήταν η μάχη του Ανάλατου. Ένα σημείο το οποίο βρίσκεται στα σύνορα Νέας Σμύρνης και Νέου Κόσμου. Ουσιαστικά ο «Ανάλατος», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι μια περιοχή στα όρια του Νέου Κόσμου με τον Δήμο της Νέας Σμύρνης. Και πιο συγκεκριμένα στο ύψος περίπου του Αγίου Σώστη στη λεωφόρο Συγγρού. Μάλιστα, σύμφωνα με το μύθο, η περιοχή πήρε το όνομά της από ένα πηγάδι, το μοναδικό της περιοχής που είχε γλυκό νερό. Με δεδομένη τη θέση του πηγαδιού κοντά στην παραλία θεωρήθηκε περίεργο που το νερό του δεν ήταν γλυφό. Μετά από το πέρασμα των χρόνων, αυτή η ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα καθιέρωσε και το όνομα ανάλατος με το οποίο έγινε γνωστή η περιοχή.

 




Facebook Comments Box
Διαβάστε περισσότερα...

Post Author: Mensdaygr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *