Ο Έλληνας τζογαδόρος Nick the Greek. Η κόντρα με το νονό της Μαφίας. Η τελευταία παρτίδα, η μάχη για τη ζωή και το “αντίο”.
Ο Έλληνας τζογαδόρος Nick the Greek
Υπήρξε πολύ μεγάλος εραστής της τράπουλας. Μάλιστα, είχε και μία ιδιαιτερότητα. Όταν δεν έπαιζε, τότε επιδιδόταν στο διάβασμα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Έτσι απλά, όπως έλεγε στον κύκλο του, για να ισορροπήσει. Μπορεί να κέρδιζε στα χαρτιά μια περιουσία με ευκολία αλλά με την ίδια ευκολία έχανε κι όλας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρασαν από τα χέρια του, γύρω στα 2 δισ. δολάρια!
Ποιος ήταν ο Nick the Greek
Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1883 στο Ρέθυμνο και ταξίδεψε για τη Νέα Υόρκη, με το πλοίο που σάλπαρε από τον Πειραιά, το καλοκαίρι του 1902. Ανάμεσα στους επιβάτες του ήταν και ο 19χρόνος τότε Νίκος Δάνδολος, γιος εμπόρου χαλιών, με σπουδές στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, στην πλατωνική και αριστοτελική φιλοσοφία.
Δεν έμεινε στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια τράβηξε για το Σικάγο και αργότερα το Μόντρεαλ, όπου κι επιδόθηκε στα ιπποδρομιακά στοιχήματα. Μάλιστα, η τύχη τον ευνόησε και μέσα σε έξι μήνες κατάφερε να κερδίσει μισό εκατομμύριο δολάρια. Ο πόθος όμως για τον τζόγο, κάνει τον Δάνδολο να θέλει να παίξει κι άλλο. Στον τζόγο λοιπόν έχασε όλα τα κερδισμένα χρήματα.
Πολλοί θα περίμεναν ότι αυτό θα τον αποθαρρήνει και πως θ’ αποδεσμευτεί τελικά από το χώρο αυτό. Αυτό δεν συνέβη σε καμία περίπτωση. Απεναντίας μάλιστα ο Nick the Greek, συνέχισε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον την ενασχπόλησή του με τα τυχερά παιχνίδια.
Όσο περνούσε ο καιρός, γινόταν όλο και περισσότερο θαμώνας χαρτοπαιχτικών λεσχών και καζίνο. Και μάλιστα υπό την καθοδήγηση και την κηδεμονία ενός θρυλικού τζογαδόρου, του Νέστορα, ο οποίος είχε μεγάλη έπαρση σχετικά με τις ικανότητές του στα τυχερά παιχνίδια. Χαρακτηριστικά, έλεγε: «Αν ο Θεός θέλει να μάθει να παίζει, θα έρθει σε μένα».
Ο Νικ είχε τη δική του θεωρία για την ενασχόλησή του με τα τυχερά παιχνίδια. Τα ζάρια και τα χαρτιά. Αυτό που τόνιζε, είναι πως τον ενδιαφέρει η συγκίνηση του παιχνιδιού και όχι το χρήμα. Άλλωστε, ο ίδιος ήξερε να κερδίζει και να χάνει. Στο μυαλό του οι δυο λέξεις, νίκη και ήττα ήταν σαν σιαμαίες έννοιες.
Ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και η ταπείνωση του νονού της Μαφίας
Ο Νικ δεν έκρυψε ποτέ τη μεγάλη του αγάπη για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, τους οποίους μελετούσε συχνά. Η μελέτη των δυο αρχαίων φιλοσόφων, τον συνόδευαν παντού. Μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που ταπείνωσε το νονό της Μαφίας.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κάποτε κι ενώ βρισκόταν στο Λας Βέγκας κι αφού ακολούθησε μια χαμένη παρτίδα πόκερ, απομονώθηκε σε μια γωνία, έβγαλε από την τσάντα του το βιβλίο τσέπης: “Πλάτωνος Κρίτων”.
«Στην αρχαία φιλοσοφία, έλεγε, βρίσκεις γνώση, γαλήνη της ψυχής, διεξόδους και ισορροπία».
Η ιστορική παρτίδα
Και φτάσαμε στην ιστορική παρτίδα. Την παρτίδα πόκερ που έπαιξε ο Νικ, στο κέντρο “Ελ Μαρόκο” της Νέας Υόρκης, κόντρα στο νονό της Μαφίας, Κοστέλο. Μάλιστα, ο Έλληνας τζογαδόρος, είχε και διάσημους θεατές. Ανάμεσά τους ήταν ο Αιγύπτιος βασιλιάς Φαρούκ. Τελικά, ο Νικ κέρδισε τον Κοστέλο και συγκεκριμένα, κέρδισε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Τότε, ο Κοστέλο, θέλησε να προκαλέσει τον Έλληνα παίκτη και μεταξύ των άλλων, του είπε: “Έλληνα φεύγεις και δεν συνεχίζεις γιατί είσαι δειλός”. Ο Νικ δεν τα έχασε και αμέσως παρακάλεσε τον Φαρούκ ν’ ανακατέψει την τράπουλα και γύρισε στον Κοστέλο και του είπε: «Και τώρα αμίγκο, είπε στον Κοστέλο, έλα να τραβήξουμε από ένα χαρτί. Το μεγαλύτερο θα κερδίσει 500.000 δολάρια!»
Η κίνηση αυτή του Νικ, αιφνιδίασε τον αρχηγό της Μαφίας. Αυτός το0ν κοίταξε αυστηρά, άναψε το πούρο του κι αφού έριξε το παλτό στους ώμους του, έφυγε με τους συνοδούς του.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το σκηνικό συζητήθηκε έντονα και όχι μόνο. Έγινε και είδηση για τους “Νιούγιορκ Τάιμς”. Η εφημερίδα εξυμνούσε τον Νικ και τον παρουσίαζε ως τον αδιαφιλονίκητο βασιλιά του πόκερ που ταπείνωσε τον Κοστέλο. Ο δυναμισμός του Νικ, έκανε να τον θαυμάσουν σπουδαία ονόματα και να γίνουν και θαυμαστές του. Ανάμεσά τους ήταν ο Σινάτρα, ο Ωνάσης και ο Σαβάλας.
Περισσότερα θέματα για Κόσμος, Επικαιρότηρα, δες ΕΔΩ
Η πρωτοχρονιά και ο “Μαραθώνιος”
Ήταν παραμονή πρωτοχρονιάς. Ο Νικ έχανε 300.000 δολάρια. Αυτό δεν τον πτόησε όμως. Σηκώθηκε ατάραχος κι ένα λεπτό πριν να σημάνει ο νέος χρόνος έδωσε το σύνθημα ν’ αναβοσβήσουν τα φώτα και ν’ ανοίξουν οι σαμπάνιες.
Και βέβαια, αυτό που τόνισε, ήταν: “Ελπίζω ότι η αλλαγή του χρόνου ν’ αλλάξει την τύχη μου”. Η αλήθεια είναι ότι το ξημέρωμα τον βρήκε αν κερδίζει 1.250.000 δολάρια. Ένα ποσό το οποίο έχασε μετά στη ρουλέτα και στα άλογα.
Ένα από τα παιχνίδια πόκερ που έχουν μείνει στην ιστορία, είναι κι αυτό που ονομάστηκε “Μαραθώνιος”. Ο αγώνας διεξήχθη το 1949. Μάλιστα παίχτηκε δημόσια και αντίπαλος του Έλληνα τζογαδόρου ήταν ο Johnny Moss καλύτερο παίκτη του πόκερ. Ένας από τους καλύτερους παίκτες του πόκερ. Το παιχνίδι είχε διάρκεια 5 μηνών, με διαλείμματα μόνο για ύπνο και για φαγητό. Από τον αγώνα αυτό ο Δάνδολος βγήκε ηττημένος, αφού έχασε 2.000.000 δολάρια. Μάλιστα, φεύγοντας, είπε: «Κύριε Μος, θα πρέπει να σας αφήσω να φύγετε».
Στη συνέχεια ανέβηκε στον επάνω όροφο για να κοιμηθεί. Όπως εκτιμούν αυτοί που έχουν καταγράψει τη ζωή του Νικ, ο Δάνδολος κέρδισε κι έχασε πάνω από 2 δις δολάρια και δώρισε πάνω από 20 εκατ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η ζωή και η τελευταία παρτίδα
Η παρτίδα με το χάρο, ήταν η τελευταία για τον Νικ. Έπαιξε κι έχασε στο νοσοκομείο “Όρος Σινά” του Λος Άντζελες. Ο Δάνδολος πέθανε τα Χριστούγεννα του 1966 σε ηλικία 83 ετών, από καρδιακή προσβολή. Κι έκλαψαν πολλοί για το θάνατό του. Ανάμεσά τους ο Τέλης Σαβάλας, που έκλαιγε σαν μικρό παιδί. Ο Σινάτρας δακρυσμένος τον αποχαιρέτησε, λέγοντας: «Νικ, υπήρξες τόσο αγνός κι έντιμος, ώστε η μόνη περιουσία που είχες ήταν οι αγαθοεργίες σου».
Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε με έξοδα των φίλων κι έγινε πολυτελέστατα. Μαικήνες του Χόλιγουντ, σταρ και μαφιόζοι, ήρθαν με τις λιμουζίνες. Εναπόθεσαν λουλούδια στον τάφο του, στο φέρετρό του, με συμβολικά τραπουλόχαρτα τον Ρήγα σπαθί!