o-ellinas-voskos-igetis-toy-holigoyd-aytos-kai-i-drasi-toy-mensdaygr.jpg

Ο Έλληνας βοσκός- ηγέτης του Χόλιγουντ. Αυτός και η δράση του

Ο Έλληνας βοσκός- ηγέτης του Χόλιγουντ. Αυτός και η δράση του. Όλη η ιστορία του δυναμικού ομογενή που μάγεψε τον πλανήτη.

 

 

Ο Έλληνας βοσκός- ηγέτης του Χόλιγουντ

 

Ένας Έλληνας και μάλιστα βοσκός στο επάγγελμα, κατάφερε να ξεχωρίσει και να διαπρέψει στην Αμερική. Ο λόγος για τον Σπύρο Σκούρα, το όνομα του οποίου φιγουράρει στην κορυφή του Χόλιγουντ. Η δράση του είναι πολύ σπουδαία και ζηλευτή.

Ο Σπύρος Σκούρας, γιατί αυτό είναι το ονοματεπώνυμό του, δημιούργησε την 20th Century Fox. Και μάλιστα, όπως θυμούνται όσοι τον έζησαν από κοντά, όταν συνάντησε τον Σοβιετικό ηγέτη Χρουστσόφ του έκανε μαθήματα καπιταλισμού.

 

 




Τα σχόλια, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσικά και κολακευτικά, όταν μιλούσαν γι αυτόν, αν και μέσα τους έκρυβαν και μια δόση …ζήλιας ή δυσφορίας για την εξέλιξή του, αναλογιζόμενοι και από που ξεκίνησε επαγγελματικά.

Χαρακτηριστικές είναι η έκφραση του Αριστοτέλη Ωνάση: “Αυτός ο βλάχος στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλο Έλληνα που διέπρεψε στη ξενιτιά…”. Μια κρίση συγκρινόμενη και με τις περιπτώσεις των άλλων Ελλήνων οι οποίοι ξενιτεύτηκαν και διέπρεψαν. Αναλυτικά για την κάθε περίπτωση, ο Τζιμ Λόντος είχε το ταλέντο του παλαιστή. Μάλιστα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, μιλώντας για τον Σπύρο Σκούρα, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: Ιδιαίτερη περίπτωση και ο Σταύρος Νιάρχος κι εγώ ξέραμε γράμματα, μιλούσαμε γλώσσες, προερχόμασταν από οικογένειες εμπόρων. Ο Σπύρος και τ’ αδέλφια του έβοσκαν πρόβατα, ήσαν αγράμματοι και ποτέ δεν έμαθαν καλά ούτε ελληνικά, ούτε εγγλέζικα. Και μόνο ότι αυτά τα βαλτοβατραχάκια τα ‘βαλαν με σκυλόψαρα του ωκεανού και νίκησαν, τα λέει όλα».

Ποιος ήταν όμως Σπύρος Σκούρας: Γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1893 στο Σκουροχώρι Ηλείας. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι την εξέλιξη της πορείας της ζωής του μικρού Σπύρου. Κι αυτό γιατί ο πατέρας του ήταν φτωχός βοσκός που είχε να θρέψει 9 παιδιά.

 

o-ellinas-voskos-igetis-toy-holigoyd-aytos-kai-i-drasi-toy-mensdaygr.jpg2_.jpg

Ο Έλληνας βοσκός- ηγέτης του Χόλιγουντ

 

Η ζωή επεφύλασσε άλλα πράγματα για τον Σπύρο Σκούρα. Σε μικρή ηλικία και συγκεκριμένα όταν ήταν 7 χρόνων έφυγε για την Αμερική με τα δυο από τα αδέρφια του. Τον Κάρολο και τον Γιώργο. Ταξίδεψαν για το Μισούρι, στοχεύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Τα πρώτα χρόνια στην Αμερική, ήταν δύσκολα. Τα αδέρφια ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα δουλεύοντας σαν σερβιτόροι. Στη συνέχεια όμως έγιναν ιδιοκτήτες κινηματογράφου. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκαν να μάθουν τη γλώσσα. Αυτό όμως δεν τους πτόησε να προχωρήσουν τη ζωή τους και παράλληλα να εξασκήσουν κάθε είδους επάγγελμα για να επιβιώσουν. Δούλεψαν σαν σερβιτόροι σε μπαρ και σε ξενοδοχεία και μάλιστα με πολλές στερήσεις. Κι όμως! Είχαν μια διασκέδαση. Κι αυτή ήταν κάθε μήνα. Πήγαιναν στον κινηματογράφο γιατί τον αγαπούσαν. Αγαπούσαν τη μεγάλη οθόνη και διέθεταν εκεί τις λίγες οικονομίες τους.

 

o-ellinas-voskos-igetis-toy-holigoyd-aytos-kai-i-drasi-toy-mensdaygr.jpg10.jpg

Ο κινηματογράφος “Olympia”

 

Τα αδέρφια άρχισαν να δουλεύουν πολύ δυνατά – μέρα, νύχτα – και μάζευαν χρήματα, μειώνοντας παράλληλα στο ελάχιστο τα έξοδά τους. Έτσι, κατάφεραν μέσα σε τέσσερα χρόνια να συγκεντρώσουν 3.500 δολάρια. έτσι, κατάφεραν, σε συνεργασία με δυο ακόμη Έλληνες να φτιάξουν το δικό τους κινηματογράφο, που τον ονόμασαν “Olympia”. Δεν έμεινα όμως εκεί αλλά αγόρασαν κι άλλες κινηματογραφικές αίθουσες της περιοχής και σιγά σιγά σε λόγια χρόνια κατέληξαν να κατέχουν το σύνολο των κινηματογράφων του Saint Louis.

Μάλιστα, προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες, στους περισσότερους κινηματογράφους, ο Σκούρας, κατάφερε να προσελκύσει πολύ κόσμο, περισσότερους πελάτες, βάζοντας ορχήστρα να παίζει μουσική κάτω από την οθόνη του βωβού σινεμά.

 

Η αγορά της Fox

 

 

o-ellinas-voskos-igetis-toy-holigoyd-aytos-kai-i-drasi-toy-mensdaygr.jpg1_.jpg

 

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα το 1926, τα αδέφια Σκούρα, κατασκεύασαν το “Ambassador”. Ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα κινηματογράφων που πουλήθηκε μαζί με όλες τις άλλες αίθουσες που κατείχαν στη Warner Bros.

Το «Ambassador» χαρακτηρίστηκε ως ένα μεγαθήριο 17 ορόφων και θεωρείται κατά πολλούς, ως προπομπός των πολυκινηματογράφων. Δεν έμειναν όμως εκεί, καθώς με τα χρήματα που πήραν, αγόρασαν τις μετοχές της μικρής και άγνωστης ακόμη «20th Century».

 

o-ellinas-voskos-igetis-toy-holigoyd-aytos-kai-i-drasi-toy-mensdaygr.jpg6_.jpg

Μάλιστα, κατάφεραν να τη συγχωνεύσουν με τη μεγάλη κινηματογραφική εταιρεία «Fox», που βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και να δημιουργήσουν το σύγχρονο πλέον κολοσσό «20th Century Fox».

 

o-ellinas-voskos-igetis-toy-holigoyd-aytos-kai-i-drasi-toy-mensdaygr.jpg7_.jpg

Ο Σπύρος Σκούρας ανέλαβε την προεδρία της το 1942 και από τότε έμελλε να ξεκινήσει και η ανοδική πορεία της εταιρίας που έμεινε στην ιστορία για μερικές από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές.

 

o-ellinas-voskos-igetis-toy-holigoyd-aytos-kai-i-drasi-toy-mensdaygr.jpg8_.jpg

 

 

o-ellinas-voskos-igetis-toy-holigoyd-aytos-kai-i-drasi-toy-mensdaygr.jpg3_.jpg

 

Περισσότερα θέματα για Κόσμος – Επικαιρότητα, δες ΕΔΩ

 

Η νέα τεχνολογία του σινεμασκόπ

 

o-ellinas-voskos-igetis-toy-holigoyd-aytos-kai-i-drasi-toy-mensdaygr.jpg4_.jpg

Ο Σκούρας ήταν ιδιαίτερα διορατικός και διέβλεψε τον κίνδυνο από την τηλεόραση. Βρήκε λοιπόν τη νέα τεχνολογία με την οποία θα αντιμετώπιζε το νέο εχθρό οποίος θα τραβούσε τους πελάτες του σινεμά. Επικοινώνησε με το Γάλλο εφευρέτη Κρετιέν που είχε δημιουργήσει μια νέα τεχνολογία προβολής. Ο Σκούρας τον εμπιστεύτηκε και αγόρασε την αποκελιστικότητά του, την οποία και ονόμασε “σινεμασκόπ”.

Η ταινία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία κι έκανε όλο τον κόσμο να γυρίσει και πάλι στο σινεμά. Κι ακολούθησαν οι ταινίες του. Η μία γυρίστηκε το 1963 και πρόκειται για την “Κλεοπάτρα” με πρωταγωνίστρια την Ελίζαμπε Τέιλορ. Τη χαρακτήρισαν ως την ακριβότερη ταινία που γυρίστηκε εκείνη την εποχή και η ακριβότερη ταινία όλων των εποχών.

 

o-ellinas-voskos-igetis-toy-holigoyd-aytos-kai-i-drasi-toy-mensdaygr.jpg5_.jpg

Λίγο αργότερα και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο Σκούρας εγκατέλειψε την προεδρία της 20th Century Fox. Η απομάκρυνσή του αυτή από το μεγάλο πανί, τον έφερε σε μαρασμό.

Ακούστηκαν πολλά. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το κόστος της «Κλεοπάτρας» έριξε έξω την εταιρία. Και για τους ίδιους υποστηρικτές, αυτή ήταν και η αιτία που ο Σκούρας εγκατέλειψε τη θέση του.

Πέραν όλων των άλλων, η ουσία για όσους είναι μέσα στα πράγματα, το όνομα του Σκούρα είναι συνδεδεμένο με τους μεγάλους του Χόλιγουντ, καθώς αυτό που τονίζουν, είναι πως ο Σκούρας κατάφερε να κάνει πράξη το αμερικανικό όνειρο.

 

Η συνομιλία με τον Χρουστσόφ

 

Ο Σπύρος Σκούρας εξύμνησε το αμερικανικό όνειρο και τον καπιταλισμό σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Μάλιστα, δεν δίστασε να την “πει” στον Νικίτα Χρουστσόφ. Ο Έλληνας ομογενής, συναντήθηκε με τον πανίσχυρο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης το 1959 και τα του “έψαλε” με το δικό του τρόπο.

Τι έκανε; Παρουσία του Χρουστσόφ, ύμνησε το «αμερικανικό όνειρο» και τον καπιταλισμό. Χαρακτηριστικά, τόνισε: «Εξαιτίας του αμερικανικού συστήματος των ίσων ευκαιριών, είμαι αρκετά τυχερός ώστε να βρίσκομαι στη θέση του διευθυντή της εταιρίας. Έτσι έχει γίνει και με εκατομμύρια άλλους μετανάστες που πραγματοποίησαν τα όνειρά τους. Η Αμερική οφείλει την ύπαρξη της στον καπιταλισμό», είπε μεταξύ άλλων ο Σκούρας, στον Χρουστσόφ.

Οι θέσεις και οι απόψεις τους Σκούρα που έγιναν μπροστά στην κάμερα, έκαναν αμέσως το γύρο του κόσμου και συζητήθηνα πολύ.

 

 

Από τον κινηματογράφο στη ναυτιλία

 

 

 

Ο Σπύρος Σκούρας συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής. Άλλωστε, διετέλεσε πρόεδρος της 20th Century Fox για 20 ολόκληρα χρόνια. Η Μέριλιν Μονρό τον αποκαλούσε «Papa Skouras», καθώς όπως λένε, βρήκε στο πρόσωπό του την πατρική φιγούρα, ενώ είχε στενές σχέσεις ακόμα και με τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ.

Αφού έκλεισε τον κύκλο του, παραιτούμενος από τη θέση του προέδρου, διατήρησε τιμητικά τον τίτλο μέχρι το τέλος του δεκαετίας του ’60.

Εγκαταλείποντας τον κινηματογράφο, δεν έμεινε άπραγος. Ασχολήθηκε με τη ναυτιλία έχοντας δίπλα το γιο του τον νεότερο, τον Σπύρο Σκούρα το νεότερο.

Ο Έλληνας μεγιστάνας του Χόλιγουντ, έφυγε από τη ζωή στη Νέα Υόρκη στις 16 Αυγούστου του 1971, μετά από καρδιακή προσβολή. Μάλιστα, ο τάφος του βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας Αγία Σοφία. Πρόκειται για μια εκκλησία την οποία έχτισε μαζί μετα αδέφια του για να εκπληρώσουν με τον τρόπο αυτό το τάμα που είχαν κάνει, ξεκινώντας το μεγάλο τους ταξίδι στην Αμερική και για τους στόχους που εκπλήρωσαν.




Facebook Comments Box
Διαβάστε περισσότερα...

Post Author: Mensdaygr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *