Γλυκό του κουταλιού βύσσινο με τη συνταγή της γιαγιάς. Ποια είναι η διαδικασία για να το παρασκευάσουμε και να το φέρουμε στο πιάτο μας.
Γλυκό του κουταλιού βύσσινο
Το βύσσινο γλυκό του κουταλιού, είναι ένα γλυκό που οι ρίζες του έρχονται από τα παλιά. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για μία συνταγή η οποία προέρχεται ακόμη και από τη γιαγιά μας και την ακολουθούμε μέχρι και σήμερα.
Και φυσικά, οι παλιότεροι μπορούν να θυμούνται πως όταν το γλυκό έμπαινε στο βάζο, δεν προλάβαινε να μείνει και πάρα πολύ καιρό, γιατί αμέσως καταναλωνόταν.
Ποια ήταν τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούσε η γιαγιά μας προκειμένου να παρασκευάσει το δελεαστικό αυτό γλυκό;
Τα υλικά
Ας δούμε παρακάτω, ποια είναι τα υλικά που χρειάζονται προκειμένου να φτιάξουμε το γλυκό του κουταλιού βύσσινο.
Τα υλικά λοιπόν που χρειάζονταν για να παρασκευαστεί το γλυκό βύσσινο, είναι βύσσινα, ζάχαρη, νερό, χυμό λεμονιού και φρέσκια αρμπαρόριζα.
Αυτό που πρέπει να τηρείται ευλαβικά, είναι η σωστή αναλογία. Δηλαδή το ένα προς ένα. Κι αυτό σε ότι αφορά τη σχέση βύσσινου – ζάχαρης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βάζουμε ένα κιλό βύσσινο κι ένα κιλό ζάχαρη. Και με λιγότερη βέβαια ζάχαρη, το γλυκό γίνεται καταπληκτικό.
Περισσότερα θέματα για ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, δες ΕΔΩ
Το ξεκουκούτσιασμα
Το να βγάλουμε το κουκούτσι, η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη. Παίρνουμε ένα στραβωμένο συρματάκι σαν άγκιστρο και ξεκουκουτσιάζουμε ένα ένα τα βύσσινα πάνω από την κατσαρόλα στην οποία και θα τα βράσουμε. Κι αυτό για να μη χάσουμε ούτε μη χάσουμε καθόλου από το γλυκόξινο ζουμί τους.
Φυσικά δεν πετάμε τα κουκούτσια αλλά τα βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη που περιέχει με 1 και 1/2 φλυτζάνι νερό.
Η αναμονή
Αφού έχουμε τελειώσει με το ξεκουκούτσιασμα, ρίχνουμε πάνω στα καθαρισμένα βύσσινα τη ζάχαρη και στη συνέχεια το νερό από τα κουκούτσια και όχι τα κουκούτσια. Στη συνέχεια σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε μέσα όπως είναι βύσσινα, το νερό από τα κουκούτσια και το ζουμί από το βύσσινο. Τα αφήνουμε σκεπασμένα μέχρι την επόμενη μέρα για να δέσουν μεταξύ τους.
Το βράσιμο
Αυτό που ακολουθεί την επόμενη μέρα, είναι πως βάζουμε τα βύσσινα να βράσουν και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη φρέσκια αρμπαρόριζα. Τον αφρό που δημιουργείται τον ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να πάψει να βγαίνει καινούργιος και αφήνουμε το μίγμα στη φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι του. Η προσοχή μας εστιάζεται στην κατασκευή της βυσσινάδας γιατί να μας ξεφύγει η διαδικασία, τότε, αυτό που θα παρασκευάσουμε είναι μαρμελάδα και όχι γλυκό του κουταλιού!