Οι πρόωρες εκλογές Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και η επερχόμενη πείνα

Οι πρόωρες εκλογές Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και η επερχόμενη πείνα

Οι πρόωρες εκλογές Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου. Γιατί η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου για να προλάβει την επερχόμενη πείνα και άλλες κακουχίες.

 

 

Το σκεπτικό της πραγματοποίησης πρόωρων εκλογών επεξεργάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό του επιτελείο. Και συγκεκριμένα, για τον Σεπτέμβριο και σε δεύτερο χρόνο, αμέσως δεύτερες κάλπες.

Μια εξέλιξη την οποία φαίνεται να επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού. Κι όλα αυτά με γνώμονα το σκεπτικό να αρθούν σταδιακά οι απαγορεύσεις προς τα τέλη Απριλίου ή το πολύ στις αρχές Μαίου. Στις 4 Μαίου, όπου θεωρείται ως η καταληκτική ημερομηνία για το συγκεκριμένο σενάριο.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα παρακολουθεί τη Γαλλία και την Ιταλία οι οποίες στις 13 και στις 20 Μαίου θα αρχίσουν να σταματούν τις δικές τους απαγορεύσεις. Κι αυτό για να διασωθούν οι σοδειές καινα μην υπάρξει επισιτιστικός λιμός σ’ αυτές τις χώρες. Στην Ελλάδα θα ακολουθηθεί ακριβώς το ίδιο μοντέλο άρσης των απαγορεύσεων, όπως ακολουθήθηκε το μοντέλο επιβολής τους μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες μετά τις Ιταλία και Γαλλία.

Η σταδιακή άρση των απαγορεύσεων θα έχει και εδώ ουσιαστικό και κρίσιμο ρόλο σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα. Αν δεν γίνουν όλες οι διαδικασίες για την παραγωγή της νέας σοδιάς, τότε η φετινή παραγωγή θα είναι μικρότερη του 50%. Κι αυτό έχει να κάνει με την άρση απαγορεύσεων.

 

Το κέρδος τη διαχείρισης

 

Οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του να μιλούν για επίσπευση των εκλογών, για συγκεκριμένους λόγους. Το σημαντικότερο όλων, είναι πως θέλουν να κεφαλοποιήσουν άμεσα το κέρδος από τη διαχείριση της πανδημίας, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Αυτές παρουσιάζουν το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει πολύ μεγάλα ποσοστά ψήφων από τουςπολίτες.

Ιδίως δε οι μεγαλύτεροι, οι οποίοι δείχνουν να τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης, η οποία φέρεται να έχει να δέχεται τη συμπάθειά τους και με τη λογική,ότι όλα τυα μέτρα ου έχουν παρθεί και παίρνονται, γίνονται για το ¨καλό μας”.

Η λογική λοιπόν λέει ότι όλοι αυτοί θα ψηφίσουν Μητσοτάκη. Κιόλα αυτά με τη λογική ότι δεν θα ακολουθήσει πείνα…

oi-prowres-ekloges-septemvrioy-oktwvrioy-kai-i-eperhomeni-peina1-mensdaygr.jpg

Τα νέα 10 πιο αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης λόγω καραντίνας κορονοϊού

Αμέσως μετά την σταδιακή λήξη των μέτρων, κάτι που δεν θα γίνει πριν μηδενιστούν τα κρούσματα ή βρεθεί σίγουρο φάρμακο για την ίαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοσούντων, η κυβέρνηση θα μπει σε τροχιά εθνικών εκλογών.

 
 

 

 

Περισσότερα θέματα για deep-thoughts, δες ΕΔΩ

Του

Βασίλη Τριάντη

 

Bill-Triandis-mensdaygr.jpg

Η ελληνική οικονομία

Η αλήθεια πάντως είναι ότι αυτό που αναμένεται να έρθει για την ελληνική οικονομία, ότι και αν αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για οικονομικές «ενέσεις», δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ορίζοντα περισσότερων από 2-3 μήνες από καμία κυβέρνηση, ακόμα και με αυτή που θα έχει διαχειριστεί το κλίμα του τρόμου, τόσο αποτελεσματικά. Κι αυτό που τονίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης, είναι πως για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της θα πρέπει να χρειαστεί εκατό δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Κάθε ημέρα από την αρχή της έναρξης των περιορισμών χάνεται από την αγορά 500 εκατ. ευρώ, συν την ήδη υπάρχουσα «τρύπα» στην οικονομία

Οταν θα ξεκινήσει η άρση των απαγορεύσεων για να επιστρέψει η κίνηση στην αγορά στα επίπεδα του τέλους Φεβρουαρίου 2020, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περισσότερο από έξι μήνες! Κάτι που μελετά με απόλυτη ακρίβεια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κι εννοείται πως αυτά τα χρήματα, τα 100 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν, ούτε και πρόκειται να βρεθούν άμεσα.

Η τρίτη ηλικία θα οργιστεί με την κυβέρνηση μετά την απόφασή της να προβεί σε πρώτη μείωση σύνταξης και θα διαδεχτεί την ευγνωμοσύνη της τρίτης ηλικίας προς την κυβέρνηση που τους έσωσε τη ζωή.

Και μείωση συντάξεων να μην υπάρξει, θα υπάρξει τέτοια ανεργία που παιδιά, εγγόνια θα επιστρέφουν στο σπίτι άνεργα. Κι όλοι θα βρίζουν καθημερινά την κυβέρνηση και θα διαμαρτύρονται καθημερινά.

 

Απλή αναλογική

Αυτό θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε το κυβερνητικό επιτελείο. Ξέρει ότι μετά τον Σεπτέμβριο (αν όλα πάνα καλά, επαναλαμβάνουμε) δεν υπάρχει πολιτικός χρόνος, ειδικά από την στιγμή που πρέπει να γίνουν μέρα σε 1,5 μήνα δύο εκλογές (όπως έγιναν τον Μάϊο και τον Ιούνιο του 2012, προκειμένου να «καεί» η απλή αναλογική και αμέσως να προσφύγουν σε δεύτερη κάλπη με ενισχυμένη αναλογική. Κι αυτό για να μπορέσουν μετά να κυβερνήσουν χωρίς προβλήματα για μια τετραετία.

 

Globo: Το νέο παγκόσμιο νόμισμα, μετά τον κορονοϊό…;

 

Παράλληλα, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα γίνονταν εκλογές, αλλά για άλλους λόγους. Η οικονομία δεν πήγαινε καλά, παρά τις κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» και είναι βέβαιο ότι και το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά το τέταρτο του 2019 θα ήταν με αρνητικό πρόσημο σε ότι αφορά την ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, με αυτή την έννοια, ήρθε βολικά στην κυβέρνηση και η υπόθεση της κρίσης του κορονοϊού και η ελληνοτουρκική κρίση στον Εβρο.

Βασικά η κυβέρνηση εκεί που «χανόταν» μετά την ταπεινωτική υποχώρηση των ΜΑΤ από Λήμνο και Χίο, διασώθηκε από την επίθεση των παράνομων μεταναστών στον Έβρο και εν συνεχεία της κρίση του κορονοϊού.

 

Τι συμβαίνει με την Τουρκία

 

oi-prowres-ekloges-septemvrioy-oktwvrioy-kai-i-eperhomeni-peina2-mensdaygr

Ο παράγων «Τουρκία» είναι ιδιαίτερα αστάθμητος αλλά θα δούμε εν συνεχεία πώς θα μπορούσε να επηρεάσει το όλο σκηνικό.

Από εκεί και πέρα και ο προγενέστερος σχεδιασμός «έδειχνε», όπως προαναφέραμε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, καθώς το «καλοκαίρι» θα κάλυπτε τις «μαύρες τρύπες» οικονομίας και κυβερνητικής διαχείρισης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει συνέλθει ακόμα από την ήττα του 2019, μία δεξιά να αδυνατεί να οργανωθεί σε μία ενιαία πολιτική πλατφόρμα, μία ακροδεξιά εγκλωβισμένη σε μία δίκη και πιθανόν και σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα και ένα ΚΙΝΑΛ διχασμένο. Έτσι, σχετικά εύκολα θα έπαιρνε τις εκλογές. Και όχι μόνο αλλά θα προσέφευγε και πάλι εντός 1,5 μήνα σε δεύτερες εκλογές, όπου θα τις κέρδιζε και πάλι.

Εδώ υπήρχε και μία παραλλαγή του σεναρίου: Προκειμένου να περάσει μία Χάγη και μία συνολική ρύθμιση των ελληνοτουρκικών και με δεδομένες τις εθνικές απώλειες. θα αναζητούσε «συνεταίρο» σε μία πιθανή συγκυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ή/και του ΚΙΝΑΛ. Μϊα κυβέρνηση π.χ. ενός έτους, ειδικού σκοπού. Τώρα, αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται.

Η οικονομική καθίζηση

 

oi-prowres-ekloges-septemvrioy-oktwvrioy-kai-i-eperhomeni-peina2-mensdaygr

Οι συνέπειες της οικονομικής καθίζησης από τη πανδημία είναι πολύ ευρύτερες της Ελλάδας και αναμένεται να είναι και πολύ βαθύτερες. Διότι δεν καταστρεφόμαστε μόνο εμείς και περιμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων για να διασωθούμε.

Όλη η ΕΕ θα έχει υποστεί οικονομική καθίζηση πολύ μεγαλύτερη ενός συμβατικού πολέμου π.χ. ενός μηνός.

Αυτό είναι και «καλό» από την άλλη. Γιατί πλέον δεν αποτελούν τη χώρα που δημιουργεί προβλήματα αλλά μαζί μας θα είναι κι άλλες χώρες.

Ακόμα και αν έρθει το 4ο Μημόνιο αυτή η πραγματικότητα επικοινωνιακά θα το «γλυκάνει».

Στην Ελλάδα μπορεί να τεθούν μέχρι και ζητήματα διατροφικής επάρκειας, μετά από το εξάμηνο, εκτός του ότι ελλοχεύουν (μάλλον βέβαιες αν δεν βρεθούν χρήματα) μειώσεις (προσωρινές;) στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις.

Αυτό θέλουν να προλάβουν στην κυβέρνηση, πριν στήσουν κάλπες.

 

Λοιμωξιολόγος Σύψας: “Τέλος Μαίου και βλέπουμε για την καραντίνα”

Τι τρέχει με την Τουρκία

Θα μπορούσε μια κίνηση από την Τουρκία να τα ανατρέψει όλα αυτά; Θα είναι όμως έτοιμη η Τουρκία πριν τον Σεπτέμβριο να κάνει τέτοιες κινήσεις. Εχει και αυτή την κρίση του κορονοϊού. Και σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βέβαια πολλούς στο εξωτερικό που θα ήθελαν τον Ρ.Τ.Ερντογάν «στο πάτωμα».

Το ζήτημα είναι μήπως τα δύο πρώτα δημιουργήσουν στον Ρ.Τ.Ερντογάν την ανάγκη να κάνει μια εντυπωσιακή κίνηση που να αλλάξει το κλίμα και να συσπειρώσει τους Τούρκους στο πρόσωπό του. Και οι πληροφορίες δεν μιλούν για μια ασύμμετρη επίθεση με εύκολα αντιμετωπίσιμες ορδές ατόμων, όπως έγινε στον Έβρο. Μιλούν για κάτι πιο σοβαρό. Ίσως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό να αλλάξει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ειδικά αν το αποτέλεσμα δεν είναι το εθνικά προσδοκώμενο.Facebook Comments Box
Διαβάστε περισσότερα...

Post Author: Mensdaygr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *