ayti-einai-i-mera-lixis-tis-karantinas-me-olo-to-shedio-tis-kyvernisis2-mensdaygr.jpg

Αυτή είναι η μέρα λήξης καραντίνας, με όλο το σχέδιο της κυβέρνησης

Αυτή είναι η μέρα λήξης καραντίνας. Πότε ανοίγουν τα σχολεία αλλά και τα καταστήματα. Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα.

 

Αυτή είναι η μέρα λήξης καραντίνας

 

Την ημέρα που θα “αμολήσει” τους Έλληνες από τα σπίτια τους εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης, μπαίνουν προτεραιότητες σχετικά με την ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα της ζωής όλων των πολιτών. Και ήδη ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τα κυβερνητικά στελέχη, καταστρώνουν τα πλάνα τους έτσι ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά και να μην υπάρξει έξαρση του κορονοϊού. Και φυσικά, ανάμεσα στα βασικούς προβληματισμούς εντάσσεται και η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία αλλά και το άνοιγμα των καταστημάτων.

 

Η μέρα ορόσημο

Ποια είναι όμως τελικά η μέρα ορόσημο; Η μέρα που θα σημάνει τη λήξη της καραντίνας και θα μπορέσει τελικά ο κόσμος να επιστρέψει σιγά σιγά στον κανονικό του ρυθμό;

 
 

Του

Βασίλη Τριάντη

Bill-Triandis-mensdaygr.jpg

Οι πρόωρες εκλογές Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και η επερχόμενη πείνα

 

ayti-einai-i-mera-lixis-tis-karantinas-me-olo-to-shedio-tis-kyvernisis3-mensdaygr.jpg

Σύμφωνα λοιπόν με τα πλάνα της κυβέρνησης, η μέρα αυτή είναι η 11η Μαΐου. Είναι η ημέρα ορόσημο για να μας επιτραπεί να «ξεμυτίσουμε» από τα σπίτια μας. Αν και απ’ ότι φαίνεται, από τις 20 του μήνα Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς. Αυτό σημαίνει τι από τις 27 Απριλίου, οι πρώτοι Έλληνες θα μπορέσουν να αρχίσουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

ayti-einai-i-mera-lixis-tis-karantinas-me-olo-to-shedio-tis-kyvernisis-mensdaygr.jpg

Η σχολική χρονιά

Τώρα, σε ότι έχει να κάνει με τα σχολεία και το άνοιγμά τους, η τωρινή απόφαση κάνει λόγο για τις 18 Μαίου. Μάλιστα, η χρονιά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 3 Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό. Και βέβαια μετά ακολουθούν οι Πανελλήνιες.

 

Περισσότερα θέματα για Deep Thoughs δες ΕΔΩ

 

Την ίδια ώρα, ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας για το θέμα, άφησε μια νότα αισιοδοξίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

προϊδέασε για τις εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις δηλώσεις του ανέφερε: «Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας» δήλωσε. Και συνέχισε: «Ο Απρίλιος, όπως θα έλεγε ο Λέοναρντ Κοέν, είναι η δική μας χαραμάδα που θα αφήσει να περάσει το φως. Και το στοίχημα, τότε, θα είναι πώς θα διαχειριστούμε την επιστροφή στην ομαλότητα, χωρίς λάθη, που θα γκρέμιζαν όσα με τόσο κόπο χτίσαμε από την αρχή της πανδημίας”.

 

 

ayti-einai-i-mera-lixis-tis-karantinas-me-olo-to-shedio-tis-kyvernisis-mensdaygr.jpg

Τα εμπορικά καταστήματα

Το βέβαιο πάντως είναι ότι τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Κι όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει και η περίπτωση να μας αμολήσουν και στις 4 Μαίου.

Και βέβαια, αυτό που έχει σημασία, είναι πως το υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να καταθέσει σενάρια για το πότε ανοίγει τι και κάτω από ποιες συνθήκες. Με πολλά ερωτηματικά τα οποία ζητούν απαντήσεις. Ποια εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα;

Τα καφέ και τα εστιατόρια που θα ανοίξουν πως θα τοποθετήσουν τα τραπεζοκαθίσματα ώστε να έχουν τις αποστάσεις ασφαλείας;

Μάλιστα, ο Αυστριακός καγκελάριος Κούρτς ανακοίνωσε την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα στη χώρα του μετά το καθολικό Πάσχα, από τις 14 Απριλίου και δήλωσε ότι σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα καταστήματα κάτω των 400 τ.μ.

 

Περισσότερα θέματα για Κόσμος  Επικαιρότητα δες ΕΔΩ

 

Τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού

Την ίδια ώρα, οι επιτελείς δυο υπουργείων κλήθηκαν να δώσουν προτάσεις για το πρέπει να ανοίξουν. Πιο συγκεκριμένα:

– Το υπουργείο Παιδείας κλήθηκε να καταθέσει εναλλακτικά σενάρια για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία. Και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Εάν θα υπάρχουν πρωινά και απογευματινά μαθήματα σπάζοντας τις τάξεις καθώς δεν μπορούν να είναι 40 μαθητές σε μία τάξη. Ή θα ανοίξουν μόνο για τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου και βεβαίως για τις πανελλήνιες εξετάσεις που είναι κρίσιμες.

– Το υπουργείο Τουρισμού, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να δώσει τις προτάσεις και τις σκέψεις του για τα καταλύματα και πότε θ’ ανοίξουν. Θα πρέπει να καταθέσει με ποιο χρονοδιάγραμμα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει αυτό. Επίσης, ποιους τουρίστες θα δεχθούμε από άλλες χώρες που πλήγηκαν από τον covid 19 και θα αναζητήσουν καλοκαιρινή απόδραση. Και μάλιστα σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα η οποία συγκαταλέγεται, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στις χώρες με τα λιγότερα θύματα όπως διαφαίνεται μέχρι τώρα κλπ.

Το εμβόλιο έρχεται από τον Μπιλ Γκέιτς για τον κορονοϊό

Τα εναλλακτικά σχέδια εφαρμογής

ayti-einai-i-mera-lixis-tis-karantinas-me-olo-to-shedio-tis-kyvernisis7-mensdaygr.jpg

 

 

Στα σενάρια αυτά θα πρέπει να υπάρχουν και οι εναλλακτικές λύσεις. Τα εναλλακτικά σχέδια εφαρμογής. Τόσο στην ύφεση όσο και σε μια πιθανή έξαρση και επιδείνωση του κορονοϊού.

Θα υπάρχει δηλαδή ετοιμότητα εάν υπάρξει ανησυχητική διασπορά να εφαρμοστούν πρωτόκολλα λήψης έκτακτων μέτρων, δηλαδή να ξανακλείσουν επιχειρήσεις.

Η προστασία της δημόσιας υγείας και η τήρηση των φυσικών αποστάσεων ή η χρήση της μάσκας και των γαντιών πιθανόν να μας συνοδεύουν για αρκετούς μήνες. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τον προβληματισμό τους, ότι ιός ενδεχομένως να επανακάμψει το Φθινόπωρο. Οπότε θα πρέπει όλοι και όλα να είναι σε ετοιμότητα.Facebook Comments Box
Διαβάστε περισσότερα...

Post Author: Mensdaygr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *