Τραγανοί και εύκολοι λουκουμάδες. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπητά γλυκά και αποτελεί το τέλειο και ιδανικό επιδόρπιο μετά το γεύμα.
Τραγανοί και εύκολοι λουκουμάδες
Πρόκειται για ένα από τα πλέον αγαπητά γλυκά. Μάλιστα, σε πολλές των περιπτώσεων, προσφέρεται και σαν επιδόρπιο μετά από το γεύμα και αφήνει όλους ικανοποιημένους για τη γεύση και τη νοστιμιά του.
Οι λουκουμάδες θεωρούνται από το πλέον κλασικό, τραγανό επιδόρπιο από σιρόπι. Αποτελεί δε σύμφωνα με την παράδοση το σύμβολο της ευτυχίας και της γονιμότητας. Είναι δε άκρως δυναμωτικό και αφροδισιακό έδεσμα. Γι ατους λίγους μεγαλύτερους, ίσως αποτελεί κι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών τους αναμνήσεων, καθώς μεγάλωσαν μαζί με τους λουκουμάδες. Βεβαίως, οι λουκουμάδες έχουν και αυτοί τη δική τους ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Υλικά για λουκουμάδες
Τραγανοί και εύκολοι λουκουμάδες γίνονται με τα παρακάτω υλικά:
- 1/2 κιλό νερό χλιαρό
- 25 γρ. μαγιά νωπή
- 1 κουτ. σούπας μέλι + μπόλικο επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1 κουτ. σούπας ούζο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 400 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 λίτρο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Περισσότερες συνταγές για μαγειρική δες ΕΔΩ
Εκτέλεση της συνταγής
Πάμε τώρα να δούμε ποια είναι η διαδικασία που πρέπει ν’ ακολουθήσεις για να φτιάξεις τους λουκουμάδες σου.
Ρίχνεις σε ένα μικρό μπολ το χλιαρό νερό και διαλύεις σ’ αυτό τη μαγιά κι ένα κουταλάκι μέλι. Στη συνέχει προσθέτεις το ούζο και το αλάτι και τα ανακατεύεις. Βάζεις το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή μια μικρή λεκάνη ενώ ρίχνεις το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύεις πολύ καλά, μέχρι του σημείου ο χυλός να μην έχει γρομπαλάκια.
Αυτό κάνεις όλη αυτή τη διαδικασία, στη συνέχεια σκεπάζεις το χυλό με μια μεμβράνη και τον αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο για 3-45 περίπου λεπτά. Κάτι που έχει να κάνει και με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Ακολούθως ρίχνεις το σπορέλαιο σε μια μικρή κατσαρόλα και την βάζεις πάνω σε δυνατή φωτιά. Αφού κάψει πάρα πολύ καλά, στη συνέχεια παίρνεις κουταλιές από το χυλό και τις ρίχνεις στην κατσαρόλα.
Φυσικά δεν σταματάς να ανακατεύεις συνέχεια με τρυπητή κουτάλα και μέχρι οι λουκουμάδες να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αφού γίνει κι αυτό, τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν από το περιττό λάδι, σε χαρτί κουζίνας. Με τον ίδιο ρυθμό ολοκληρώνουμε όλη τη διαδικασία και φτιάχνουμε όλους τους λουκουμάδες, μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Τους ρίχνουμε στο τηγάνι λίγους λίγους για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Και τέλος, σερβίρουμε περιχύνοντας με μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Εναλλακτική συνταγή
Το μέλι είναι το ένα υλικό το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι όμως και το μοναδικό για να είναι νόστιμοι οι λουκουμάδες μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερέντα και να περιχύσουμε μ’ αυτή τους λουκουμάδες μας. Πρώτα τη ζεσταίνουμε ελαφρά και αφού την κάνουμε υγρή, στη συνέχεια την απλώνουμε πάνω στους λουκουμάδες μας.