mehri-kai-exi-mines-se-karantina-kindynos-exarsis-kai-to-kalokairi-mensdaygr.jpg

Μέχρι και έξι μήνες σε καραντίνα…! Κίνδυνος έξαρσης και το καλοκαίρι

Μέχρι και έξι μήνες σε καραντίνα. Και βλέπουμε αν όλα πάνε καλά…! Ενώ ο κίνδυνος έξαρσης ου κορονοϊού το καλοκαίρι, είναι ανοικτός.

 

Μέχρι και έξι μήνες σε καραντίνα…!

 

mehri-kai-exi-mines-se-karantina-kindynos-exarsis-kai-to-kalokairi1-mensdaygr.jpg

Αν αναρωτιέστε τι μας περιμένει και πόσο ακόμη θα μείνουμε στη διαδικασία της καραντίνας, τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε τι λέει ο καθηγητής Ρόμπερτ Χάιμερ. Σε συνέντευξή του στο Ethnos.gr. Πρόκειται για καθηγητή επιδημιολογίας, ο οποίος είπε ξεκάθαρα τα πράγματα και έθεσε όλες τις παραμέτρους. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερο κύμα και μάλιστα το καλοκαίρι! Όλα αυτά βασισμένα στη λογική της επιτυχίας ή όχι της προσπάθειας απομόνωσης από τον κορονοϊό.

 




 

Του

Βασίλη Τριάντη

Bill-Triandis-mensdaygr.jpg

Τι είπε ο καθηγητής

 

Ο Ρόμπερτ Χάιμερ, καθηγητής Επιδημιολογίας της Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου του Γέηλ, έκανε λοιπόν τη δική του πρόβλεψη για το πότε θα βγούμε από αυτά τα περιοριστικά μέτρα: «Σε ένα βαθμό εξαρτάται από το πόσο επιτυχημένη θα είναι τώρα η προσπάθειά μας. Εάν αποδειχθούν μη αποτελεσματικά τα μέτρα, τότε ο ιός θα διαδοθεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σε μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή τους επόμενους 3-4 μήνες. Εάν τα κράτη μπορέσουν να ελέγξουν με επιτυχία τη διάδοση του ιού. Τότε, αυτό που θα δούμε είναι χαμηλότερο αριθμό ανθρώπων να μολύνονται αρχικά. Μπορεί όμως να ακολουθήσουν διαδοχικοί κύκλοι μολύνσεων με μικρότερους αριθμούς. Εν τούτοις θα είναι ένας ικανός αριθμός ανθρώπων ώστε να διατηρήσει τον κύκλο της επιδημίας. Ακόμη και σε χώρες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα, οι οποίες κατάφεραν να αναστρέψουν την καμπύλη της διάδοσης του ιού. Στην Κίνα για παράδειγμα δεν υπάρχουν καθόλου νέες μολύνσεις τελευταίες 4 ημέρες – δεν σημαίνει πως ο ιός εξαφανίστηκε από τον πληθυσμό».

 

Περισσότερα θέματα για Κόσμος-Επικαιρότητα, δες ΕΔΩ

Το νέο κύμα μόλυνσης

 

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο κύμα μόλυνσης. Μεταξύ των άλλων, στις δηλώσεις του επεσήμανε: “Μένει ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο της εμφάνισης νέου κύματος μολύνσεων. Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε το χρονικό διάστημα. Με αυτά που ξέρουμε μπορούμε να καταγράψουμε πως ήταν η κατάσταση πριν από μία εβδομάδα ή πριν από 2 εβδομάδες, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Άρα λοιπόν δεν έχουμε σαφή εικόνα για το ποια είναι η κατάσταση σήμερα. Εκτός από προγνωστικά μοντέλα τα οποία μας λένε ποιες είναι οι πιθανότητες. Υπάρχει ένα εύρος εκτεταμένων πιθανοτήτων από 5 με 6 μήνες έως 18 μήνες».

 

 

 

Η πλήρης επαναφορά

mehri-kai-exi-mines-se-karantina-kindynos-exarsis-kai-to-kalokairi2-mensdaygr.jpg

Πλέον, το ερώτημα που γεννάται σε όλους μας, είναι πότε θα επανέλθουμε τελικά στην καθημερινότητα; Η αλήθεια πάντως είναι πως με την έλευση του κορονοϊού, μάθαμε πάρα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζαμε και προσαρμοστήκαμε σε άλλα τόσα. ένα από αυτά, είναι οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούμε ο ένας από τον άλλον. Αυτό που λέμε, social distancing αλλά και πως είναι η καραντίνα σε πραγματικές συνθήκες και πως είναι να υλοποιείς στην πράξη το Μένουμε σπίτι.

Η πραγματική ζωή

Στην ερώτηση πάντως, πότε θα επανέλθουμε στην πραγματική μας ζωή με ασφάλεια, αυτή που αφήσαμε πίσω μας, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με απόλυτη ειλικρίνεια. Και πότε θα λήξει αυτό που ζούμε.

Κι όπως ανέφερε και ο καθηγητής, αυτό μπορεί να πάρει και μήνες. Πόσοι θα είναι αυτοί; Σίγουρα θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα οι επιστήμονες θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους την εξάπλωση του ιού. Και βέβαια να μπορέσουμε να πληροφορηθούμε αν το καλοκαίρι θα υπάρξει ύφεση. Και μάλιστα, λόγω της ζέστης, στην οποία υποτίθεται δεν αντέχει να επιβιώσει ο ιός.

 

Δύσκολα το καλοκαίρι

mehri-kai-exi-mines-se-karantina-kindynos-exarsis-kai-to-kalokairi2-mensdaygr.jpg

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως, δε δείχνουν να είναι αισιόδοξοι ότι αυτό θα μπορέσει να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πληροφόρηση, ο ιός δεν θα γίνει λιγότερο επικίνδυνος σε ζεστές και υγρές καιρικές συνθήκες. Γεγονός που μειώνει τις ελπίδες να απαλλαγούμε από αυτόν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το Κέντρο, βασιζόμενο σε στοιχεία από την Κίνα όπου και πρωτοεμφανίστηκε ο ιός και υπήρξε ανθεκτικός σε μέρη με τροπικό κλίμα όπως η Σιγκαπούρη, αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμία σχετική ένδειξη πως ο ιός θα επιδείξει χειμερινή εποχικότητα, όπως συμβαίνει με άλλους κορονοϊούς στο βόρειο ημισφαίριο».

 

Το social distancing

Στις επισημάνεις που γίνονται, κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητη η σημασία του social distancing, της απομόνωσης των μολυσμένων ατόμων και το κλείσιμο των σχολείων.

Σύμφωνα με το Reuters, το Κέντρο παρέθεσε στοιχεία κατά τα οποία ο ιός επιβιώνει στον αέρα έως 3 ώρες. Έως και 4 ώρες σε επιφάνειες από χαλκό. Μέχρι 24 ώρες σε επιφάνειες από χαρτόνι. Και έως 2-3 ημέρες σε επιφάνειες από χαλκό και ανοξείδωτο χάλυβα, αν και με μειωμένη ισχύ.

 

Περισσότερα θέματα για υγεία δες ΕΔΩ

Δεύτερο «κύμα» του ιού το καλοκαίρι αν…

 

Νέα επιστημονική έρευνα επίσης, αναφέρει ότι θα υπάρξει έξαραση το καλοκαίρι. Κι αυτό αν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των επαφών (social distancing), όπως το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων και γραφείων, αρθούν πολύ γρήγορα. Τότε λοιπόν θα υπάρξει κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης μέσα στο καλοκαίρι της νόσου Covid-19, την οποία προκαλεί ο κορονοϊός SRAS-CoV-2, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Κιέσα Πρεμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «Lancet Public Health», εκτιμούν ότι αν η πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα έως τις αρχές Απριλίου (είχαν επιβληθεί στις 23 Ιανουαρίου) – παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και μέρες εγχώρια κρούσματα- και στη συνέχεια οι δραστηριότητες των πολιτών και της οικονομίας επαναληφθούν σταδιακά, τότε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της νόσου θα καθυστερήσει έως το φθινόπωρο (πιθανώς στο τέλος Οκτωβρίου).

 

Ο επόμενος χειμώνας

mehri-kai-exi-mines-se-karantina-kindynos-exarsis-kai-to-kalokairi4-mensdaygr.jpg

Η διαδικασία αυτή θα δώσει το χρόνο στο σύστημα υγείας να προετοιμαστεί έγκαιρα και να είναι πανέτοιμο τον επόμενο χειμώνα. Παράλληλα, θα μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων, τουλάχιστον μέχρι 24%. Επίσης και τν θυμάτων μέχρι και το τέλος του 2020. Έξαρση της νόσου θα υπάρξει το καλοκαίρι, αν τα μέτρα αρθούν πρόωρα μέσα στο Μάρτιο.

Και ολοκληρώνοντας η δρ Γιανγκ Λιού, προειδοποίησε ότι με βάση τα μαθηματικά τα επιδημιολογικά μοντέλα που μελετήθηκαν:«Πιστεύουμε ότι ένα πράγμα πιθανότατα έχει ισχύ παντού: τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πολύ χρήσιμα και πρέπει να προσαρμόσουμε προσεκτικά την άρση τους, ώστε να αποφύγουμε επόμενα διαδοχικά κύματα λοιμώξεων, όταν οι εργαζόμενοι και οι μαθητές θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα τους. Αν αυτά τα κύματα έλθουν πολύ γρήγορα, μπορεί να κατακλύσουν τα συστήματα υγείας».



Facebook Comments Box
Διαβάστε περισσότερα...

Post Author: Mensdaygr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *