tha-psei-peina-valte-kotes-na-trwte-teleiwnoyn-ta-trofima-mensdaygr.jpg

“Θα πέσει πείνα βάλτε κότες να τρώτε”, τελειώνουν τα τρόφιμα (ηχητικό)

“Θα πέσει πείνα βάλτε κότες να τρώτε”. Αναφέρει ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ενώ ο ΟΗΕ τονίζει ότι τελειώνουν τα τρόφιμα.

 

“Θα πέσει πείνα βάλτε κότες να τρώτε”

“Θα πέσει πείνα βάλτε κότες να τρώτε”, τελειώνουν τα τρόφιμα είναι το μήνυμα του περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη σε πρόσφατη συνέντευξή του. Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη, καθώς βγαίνει από τα χείλη ενός ανθρώπου ο οποίος από το πόστο το οποίο κατέχει η γνώμη και τα λεγόμενά του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Μια δήλωση η οποία μπορεί να πέρασε στην πλειοψηφία του κόσμου απαρατήρητη, δείχνει όμως με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο, το τι μπορεί να επακολουθήσει της καραντίνας και της πανώλης από τον κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης μίλησε στο Antennes FM μετά και το περιφερειακό συμβούλιο της Κυριακής 29 Μαρτίου και ανέφερε τα εξής:

«Μετά το καλοκαίρι αν δεν προλάβουμε την καλλιεργητική περίοδο, θα έχουμε έλλειψη τροφίμων το χειμώνα, πιθανόν να πεινάσουμε κιόλας». Και δεν έμεινε εκεί αλλά κάλεσε και τους κατοίκους της Περιφέρειάς του να είναι σε επαγρύπνηση και να φροντίσουν έτσι ώστε να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα για να μην πεινάσουν.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του: «Τώρα φροντίστε να βάλετε ένα κήπο, πέντε κότες, να υπάρχει μια αυτάρκεια γιατί υπάρχει μείωση κατά 54% στις πρώτες ύλες για τα τρόφιμα», σύμφωνα με το prlogos.gr.

 

tha-psei-peina-valte-kotes-na-trwte-teleiwnoyn-ta-trofima-mensdaygr.jpg

 

 

Η παγκόσμια οικονομία – “Θα πέσει πείνα, βάλτε κότες να τρώτε”

Μπορεί τα όσα είπε ο περιφερειάρχης να τα ακούνε κάποιοι και να γελάνε. Επί της ουσίας όμως, ανταποκρίνονται πλήρως με την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε τις τελευταίες μέρες. Γιατί πράγματι, αν έλεγε σε κάποιον πριν λίγο καιρό ότι θα είχαν ισοπεδωθεί όλα σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε θα σε πέρναγε για τρελό. Όλα θα ήταν ένας εφιάλτης. Η αλήθεια πάντως είναι πως ζούμε μια μοναδική ισοπέδωση από την οποία κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχτεί όταν τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού.

 
 

 

 

Του

Βασίλη Τριάντη

 

Bill-Triandis-mensdaygr.jpg

Αντέχουμε 3 μήνες, με τραπεζικό “κλείδωμα”; Όλο το παρασκήνιο

 

“Θα πέσει πείνα βάλτε κότες να τρώτε”

“Θα πέσει πείνα βάλτε κότες να τρώτε”. Κι αν θέλουμε να δώσουμε μια ερμηνεία στα πράγματα, θα μπορούσαμε να το κάνουμε με τη φράση: δεν κινείται τίποτα. Και πράγματι δεν κινείται τίποτα, καθώς υπάρχει κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου άνω του 50%. Κινείται στα 23 δολάρια το βαρέλι με προοπτική να πέσει ακόμη πιο κάτω να πάει στα 10 δολάρια το βαρέλι.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι δεν κινείται τίποτα επί της ουσίας, και το πιο σημαντικό, κανείς δεν μεταφέρει προϊόντα. Και σίγουρα πρόκειται για τη μεγαλύτερη παύση στην κίνηση της ανθρωπότητας και δεν έχει ξαναγίνει.

Άρα, ποιος θα μπορούσε να γελάσει με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη που είπε ότι: “Θα πέσει πείνα βάλτε κότες να τρώτε”; Σίγουρα κανείς. Ή μάλλον θα πρέπει να το σκεφτεί καλά.

 

 

 

Η παραγωγή και η μεταφορά

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με την παραγωγή και τη μεταφορά τροφίμων καθώς όλες οι χώρες είναι εξαρτώμενες από κάθε άγνωστο προορισμό.

 

“Θα πέσει πείνα βάλτε κότες να τρώτε”

Ανάμεσα σ’ αυτά είναι το Βιετνάμ σταμάτησε τις εξαγωγές ρυζιού για να καλύπτει τις δικές του ανάγκες και μαντέψτε τι σημαίνει αυτό, αύξηση στις τιμές του ρυζιού.

Και βέβαια, αυτό σημαίνει ότι στην κυβέρνηση φοβούνται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα τρόφιμα κάτι που ήδη έχει παρατηρηθεί. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν εργάτες για να δουλέψουν, καθώς ο κορονοϊός δεν το επιτρέπει.

Παράλληλα, το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών, τα προστατευτικά μέτρα που έχουν λάβει οι εθνικές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

«Οι συγκομιδές ήταν καλές και οι προοπτικές για τις βασικές καλλιέργειες είναι πολλά υποσχόμενες, αλλά η έλλειψη αγροτών, που προκλήθηκε από την πανδημία, μαζί με την κίνηση προς τον προστατευτισμό – δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών – σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να εμφανιστούν πολλά προβλήματα», δήλωσε στον Guardian ο Μάξιμο Τορέρο, οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τη ροή των τροφίμων», είπε. «Ολα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή για τη δημιουργία εμπορικών φραγμών. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή των τροφίμων σε όλο τον κόσμο».

tha-psei-peina-valte-kotes-na-trwte-teleiwnoyn-ta-trofima2-mensdaygr.jpg

Εντοπισμός κινητού, όχι κυκλοφορία τη νύχτα, βραχιολάκι κι άλλα μέτρα…!

Την ίδια ώρα, δεν είναι μόνο η επάρκεια το πρόβλημα αλλά να θα μπορέσουν οι μισοί μισθωτοί να αγοράσουν τα απαραίτητα και να ζήσουν τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Forbes, δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για αγορές και τοποθετήσεις στο πετρέλαιο – γιατί τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Η ζήτηση για βενζίνη αναμένεται να μειωθεί κατά 50%, ενώ στα αεροπορικά καύσιμα αναμένεται να εξαϋλωθεί καθώς οι πτήσεις έχουν μειωθεί κατά 87% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

 

ΟΗΕ – ΠΟΥ: Παγκόσμια έλλειψη τροφίμων

Και πάμε τώρα στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι προβλέψεις τους είναι ζοφερές και κάνουν λόγο για παγκόσμια έλλειψη σε τρόφιμα λόγω περιορισμών σε μετακινήσεις και απαγόρευσης εξαγωγών

Κι αυτό αν δεν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις συγκομιδές γης και παύσουν τα κράτη να εξάγουν τρόφιμα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των εγχώριων πληθυσμών.

«Η αβεβαιότητα για τη διαθεσιμότητα τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα περιορισμών στις εξαγωγές, δημιουργώντας ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά» επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Ολοένα και περισσότερες χώρες, άλλωστε, έχουν επιβάλει αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας – ανάμεσα στα οποία και αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας – κάτι το οποίο έχει ήδη επιπτώσεις στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Οι μαζικές αγορές

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές, υπό τον φόβο της επιδείνωσης της κατάστασης, προχωρούν σε μαζικές αγορές προϊόντων, αδειάζοντας τα ράδια των σούπερ μάρκετ – φαινόμενα που παρατηρήθηκαν και στην Ελλάδα.

«Κάθε προσπάθεια θα πρέπει να διασφαλίζει την ελεύθερη ροή του εμπορίου, ώστε να αποφευχθούν οι ελλείψεις τροφίμων» υποστήριξαν, επιπλέον, οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ, του ΠΟΥΕ και του ΠΟΕ.

 

Περισσότερα θέματα για Κόσμος-Επικαιρότητα δες ΕΔΩ

 

Και πρόσθεσαν: «Οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που λαμβάνουν, δεν θα επηρεάσουν την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων».

Την ίδια ώρα, προβληματισμός εγείρεται και από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι οποίοι θέτουν εμπόδια στις μετακινήσεις εργατών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην αγροτική παραγωγή.

«Σ’ αυτές τις εποχές, πιο πολύ από ποτέ, θεωρείται απαραίτητη η διεθνής συνεργασία» διαμήνυσαν οι διεθνείς οργανισμοί. Επαναλαμβάνοντας την έκκληση για αποφυγή των διατροφικών ελλείψεων.

Τα προστατευτικά μέτρα που έχουν λάβει οι εθνικές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

 

Λοιμωξιολόγος Σύψας: “Τέλος Μαίου και βλέπουμε για την καραντίνα”

 

 

Η έλλειψη αγροτών και “Θα πέσει πείνα βάλτε κότες να τρώτε”

 

«Οι συγκομιδές ήταν καλές και οι προοπτικές για τις βασικές καλλιέργειες είναι πολλά υποσχόμενες, αλλά η έλλειψη αγροτών, που προκλήθηκε από την πανδημία, μαζί με την κίνηση προς τον προστατευτισμό – δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών – σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να εμφανιστούν πολλά προβλήματα», δήλωσε στον Guardian ο Μάξιμο Τορέρο, οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Μάλιστα, συμπληρώνει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την προστασία της ροής των τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντισταθούν σε ορισμένες φωνές που ζητούν την προστασία των δικών τους τροφίμων, περιορίζοντας τις εξαγωγές.

Τι κάνουν οι άλλες χώρες

Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με χώρες οι οποίες άρχισαν να κάνουν απαγορεύσεις στις εξαγωγές για να διαφυλάξουν τα προϊόντα τους. Αυτό σημαίνει θα λείψουν από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον Bloomberg, το Καζακστάν, για παράδειγμα, έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές αλεύρων σίτου. Μία από τις μεγαλύτερες πηγές του κόσμου. Ενώ έχει επιβάλει και περιορισμούς στο φαγόπυρο σε λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, των καρότων και των πατατών.

Το Βιετνάμ, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, έχει αναστείλει προσωρινά τις συμβάσεις εξαγωγής ρυζιού.

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σίτου στον κόσμο, μπορεί επίσης να απειλήσει να περιορίσει τις εξαγωγές, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, ενώ και η θέση των ΗΠΑ είναι αμφίβολη δεδομένης της προθυμίας του Ντόναλντ Τραμπ για εμπορικό πόλεμο σε άλλα βασικά προϊόντα.

Όλα αυτά τα εμπορικά φράγματα αναμένεται να δημιουργήσουν εξαιρετική αστάθεια, συμπλήρωσε ο Τορέρο. Κι αυτό θα προκαλέσει κρίσεις των τροφίμων.

tha-psei-peina-valte-kotes-na-trwte-teleiwnoyn-ta-trofima2-mensdaygr.jpg

Απαγόρευση εξόδου από μεσημέρι, κλείσιμο διοδίων, τα νέα μέτρα

Φρούτα και λαχανικά, “Θα πέσει πείνα, βάλτε κότες να τρώτε”

Και πάμε τώρα στα φρούτα και στα λαχανικά. Με τα προϊόντα αυτά θα μπορούσε να παρατηρηθεί άμεσα πρόβλημα. Και μέσα σε δυο μήνες το πρόβλημα να ενταθεί, καθώς φρούτα και λαχανικά μπαίνουν στην εποχή τους.

Χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό. Καθώς οι κυβερνήσεις επιβάλλουν καραντίνα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, η πρόσληψη εποχιακών εργαζομένων θα καταστεί αδύνατη. Κι αυτό εάν δεν ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι ζωτικής σημασίας εργαζόμενοι μπορούν να κινηθούν ελεύθερα. Αποτρέποντας παράλληλα την εξάπλωση του ιού.

Κι όπως τονίζει ο Τορέρο, θα πρέπει να διασφαλιστεί το εργατικό δυναμικό το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει.

 

Περισσότερα θέματα για Deep Thoughts, δες ΕΔΩ

 

 

“Θα πέσει πείνα βάλτε κότες να τρώτε”

Ο σημαντικότερος ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι κυβερνήσεις είναι να διατηρήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Να παρεμβαίνουν για να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι και να κρατήσουν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων μακριά από τον πανικό.

Τέλος, και η καλή κατάσταση των ζώων κτηνοτροφίας είναι επίσης ένα ζήτημα, δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις στα σύνορα που προκαλούνται από τα μέτρα κατά του Covid-19 σημαίνουν ότι οι διαδρομές της κτηνοτροφίας επιμηκύνονται.

 

 

“Περικοπές σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις”

tha-psei-peina-valte-kotes-na-trwte-teleiwnoyn-ta-trofima5-mensdaygr.jpg

“Τα χρήματα ενίσχυσης από την κυβέρνηση φτάνουν μέχρι τον Μάιο, το πολύ μέχρι τον Ιούνιο”. Η δήλωση αυτή του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κύρτσου, δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Προέβλεψε πως τα χρήματα ενίσχυσης από πλευράς κυβέρνησης «φτάνουν μέχρι τον Μάιο, το πολύ μέχρι τον Ιούνιο», πως η οικονομική ύφεση που προμηνύεται για τη χώρα θα είναι τεράστια και πως χρειάζεται «εθνική συνεννόηση» από τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να ξεπεραστεί η επερχόμενη καταστροφή.

Και στο σημείο αυτό, έρχεται να προκαλέσει αναστάτωση η δήλωσή του περί περικοπής μισθών και δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις. Η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ όσο θεωρείται, συμπλήρωσε το «γαλάζιο» στέλεχος.

Πάντως, οι προβλέψεις του δεν συμφωνούν σε τίποτα με αυτές του κόμματός του που μιλάνε για ύφεση… 3% και για μετέπειτα «εκρηκτική» ανάπτυξη.Facebook Comments Box
Διαβάστε περισσότερα...

Post Author: Mensdaygr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *