karantina-ews-ioynio-kai-vlpepoyme-ti-allazei-ta-plana-toy-mitsotaki-mensdaygr.png

Καραντίνα έως Ιούνιο και βλέπουμε…! Τι αλλάζει τα πλάνα του Μητσοτάκη

Καραντίνα έως Ιούνιο και βλέπουμε…! Γιατί η κυβέρνηση παρατείνει μέτρα. Τι φοβάται και τι αλλάζει τα πλάνα του Μητσοτάκη.

 

 

Καραντίνα έως Ιούνιο και βλέπουμε…!

 

karantina-ews-ioynio-kai-vlpepoyme-ti-allazei-ta-plana-toy-mitsotaki3-mensdaygr-1.jpg

 

 

Καραντίνα έως Ιούνιο και βλέπουμε…! Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οδεύουμε ολοταχώς σε νέα παράταση των μέτρων. Σε νέα παράταση της καραντίνας.

Τώρα θα μου πεις: Από που απορρέει αυτό; Από πολλά πράγματα. Τα οποία προβληματίζουν και πονοκεφαλιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Άλλωστε η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι: «Αν χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, θα γίνει για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έως και τις 10 Μαΐου καθώς και η τελευταία ανακοίνωση για παράταση της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και γενικά όλων των επιχειρήσεων που εντάσσονται στους ΚΑΔ έως τις 27 Απριλίου, δείχνουν ότι επιστροφή στην κανονικότητα για τη χώρα μας δεν θα υπάρξει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

 




Καραντίνα έως Ιούνιο και βλέπουμε…! Η παράταση αποζημίωσης

 

karantina-ews-ioynio-kai-vlpepoyme-ti-allazei-ta-plana-toy-mitsotaki-mensdaygr.png

Περισσότερα θέματα για Κόσμος – Επικαιρότητα δες ΕΔΩ

 

Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομίας, ανέφερε πρόσφατα ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η παράταση της ειδικής αποζημίωσης (800 ευρώ) στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται ή έκλεισαν δια νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, ο κ. Σταϊκούρας ο σχεδιασμός της κυβέρνησης με βάση τα διαθέσιμα ως τώρα στοιχεία είναι «να επαναληφθεί όλο αυτό το σύστημα άλλη μία φορά τον επόμενο μήνα».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Δεν είναι μόνον τα 800 ευρώ, δώσαμε αναστολές και διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους που πράγματι περνάνε δύσκολα. Και σκοπός μας είναι να το επαναλάβουμε ακόμα μία φορά, θεωρώντας ότι δε θα προλάβουμε να φθάσει η οικονομία ακόμα τον μήνα Μάιο εκεί που θέλουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σταδιακή άρση και κρισιμότητα

Την ίδια ώρα, ο Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την πεποίθησή του στις δηλώσεις του στην εφημερίδα Real News, ότι τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά και ότι ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας που θα καθορίσει τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό.

Αυτό που που τόνισε, ήταν: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτές οι δύσκολες ημέρες που όλοι πιεζόμαστε, που δεν έχουμε πολλές επιλογές για εκτόνωση, για διασκέδαση, και που δοκιμάζονται η αντοχή μας και η υπομονή μας, αυτές οι δύσκολες μέρες είναι που θα κρίνουν τη μάχη». Αναφέροντας παράλληλα πως τώρα γίνεται ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Και τι ξεκαθάρισε. Ότι δηλαδή: «σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο, δε μπορεί να γίνει πριν τις ‪27 Απριλίου»‬. «“Δεν είναι άνοιξη φέτος αυτή”, αλλά αξίζει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα ανθρώπινο, όσο γίνεται, καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.

 

Τα μέτρα απεγκλωβισμού

Σύμφωνα λοιπόν με το Βασίλη Κικίλια, τα μέτρα απεγκλωβισμού θα καθοριστούν από το βαθμό στον οποίο θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κυρίως τους ηλικιωμένους. Και στη συνέχεια παρέπεμψε, για μια ακόμη φορά, στην ομάδα των 28 κορυφαίων λοιμωξιολόγων. Ειδικών επιστημόνων, στατιστικολόγων, που συνεδριάζει καθημερινά μέσω τηλεδιάσκεψης. «Αναλύουν και σταθμίζουν τα δεδομένα της επιδημιολογικής καμπύλης. Τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά. Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Σημασία έχει να καταλάβουμε όλοι, ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται απαρέγκλιτα. Τα μέτρα τήρησης της υγιεινής ήρθαν για να αποτελέσουν κανονικότητα στις συνήθειές μας. Μη ξεχνάτε, πως, ακόμα και όταν επέλθει η πλήρης άρση των μέτρων, το υπουργείο Υγείας θα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης: με ιχνηλατήσεις, τεστ και συνεχή ενημέρωση των πολιτών» καταλήγει ο υπουργός.

karantina-ews-ioynio-kai-vlpepoyme-ti-allazei-ta-plana-toy-mitsotaki2-mensdaygr.jpg

Τι θα κρίνει τη διάρκεια

 

Και φτάσαμε λοιπόν στο καίριο ερώτημα. Τι είναι αυτό που θα κρίνει τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Τι είναι αυτό που ενδεχομένως δεν θέλουν να συμβεί τα στελέχη της κυβέρνησης. Και αν τελικά συμβεί, να τους αναγκάσει να αλλάξουν ρότα και να αυξήσουν τα μέτρα. Αυτό λοιπόν έχει να κάνει με το πόσο θα τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα το Πάσχα.

Λίγα 24ωρα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, αν τα μέτρα περιορισμού τηρηθούν θα έχουμε πρόβλημα. Και οι συμπολίτες μας δεν θελήσουν να φύγουν με κάθε τρόπο εν όψει του Πάσχα, «σπάζοντας» την καραντίνα για να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Και δεν κινδυνέψει η δημόσια υγεία από την εξάπλωση του κορονοϊού, τότε θα αργήσει η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος εξόδου από τα μέτρα.

«Μπορεί να εκφράσει την πίστη του ο καθένας μόνος του, με τα πολύ αγαπημένα του πρόσωπα και να παραμείνουν όλοι μαζί στο σπίτι» αναφέρουν υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ θετικά είναι και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που ενισχύουν τη θέληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, που θέλουν να απαλλαγούν γρήγορα από τον κορονοϊό.

 

Η φόρμουλα για τον τουρισμό

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναζητά και τρόπους για να στηρίξει και τον τουρισμό. Ο τουριστικός κλάδος έχει πληγεί από το όλο θέμα και φυσικά δεν αναμένεται να είναι ο ίδιος όπως και τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια οι απώλειες των εσόδων να είναι τεράστιες.

Γι αυτό λοιπόν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία γύρω στις 10 Μαϊου, να αρχίσει και το πρώτο κύμα σταδιακού ανοίγματος ξενοδοχείων με μεγάλη προσοχή. Με πρώτα στη λίστα εκείνα που λειτουργούν όλον τον χρόνο. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να επιβληθούν αυστηρότατοι υγειονομικοί έλεγχοι. Να τηρηθούν οι προτεινόμενες αποστάσεις μεταξύ των ενοίκων αλλά και να εξακολουθήσουν οι απαγορεύσεις στις συναθροίσεις. Είτε αυτές είναι συναυλίες, είτε θερινές θεατρικές παραστάσεις.

karantina-ews-ioynio-kai-vlpepoyme-ti-allazei-ta-plana-toy-mitsotaki3-mensdaygr-1.jpg

Πώς θα έρθουν οι τουρίστες στη χώρα

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναζητείται φόρμουλα για το πώς θα έρθουν στη χώρα οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες. Υπάρχει ένα θέμα για το καλοκαίρι με τον τουρισμό και πώς θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα ξένοι πολίτες. Δηλαδή, αν θα έχουν κάνει το τεστ ή όχι, πώς θα μπορεί να πιστοποιηθεί αυτό, ποιες θα είναι οι πύλες εσόδου.

Για αυτό και η κυβέρνηση επενδύει στην ενημέρωση των πολιτών. Είναι κάτι το οποίο το θεωρεί όπλο στα χέρια της. Όπως άλλωστε  ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπής της Βουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με τη διαφημιστική δαπάνη των 11 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η ενημέρωση σώζει κυριολεκτικά ζωές και πως μέλημα της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη θέσεων εργασίας, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού στα Μέσα Ενημέρωσης».

 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός με νόμο, πρώτα Ρομά εφαρμογή πειραματικά;

 

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας μετά το καλοκαίρι

Στον απόηχο των παραπάνω, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας μετά το καλοκαίρι. Με τον πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το σύστημα Υγείας.

Αυτό άλλωστε ήταν και το αντικείμενο συζήτησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη με το Διοικητικό συμβούλιο του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας με τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά του ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τόνισε ότι τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες σε πρώτο χρόνο αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση και να έχουμε ακόμα περισσότερα κρεβάτια εντατικής.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μετά την κρίση δεν θα ξαναχρειαστεί κανείς στην Ελλάδα πολιτικό μέσο για να βρει κρεβάτι εντατικής.

Και οι δύο τόνισαν την ανάγκη να αναγνωριστεί ποικιλοτρόπως το έργο των μαχητών πρώτης γραμμής στην υγεία και ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι για αυτό η κυβέρνηση δίνει φέτος δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Μητσοτάκης:«Θα αντιμετωπίσουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον»

 

Περισσότερα θέματα για Deep Thoughts δες ΕΔΩ

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνουν να προβληματίζουν, όταν έκανε αναφορά για το μέλλον και την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Και την υποδομή που δημιουργήθηκε λόγω κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τόνισε ότι «Θα κληθούμε, αργά ή γρήγορα, να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον» όπως αυτή του κορονοϊού. Η δήλωση αυτή σίγουρα προκάλεσε μια σειρά ερωτηματικών για το τι εννοούσε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Γ.Γ.Π.Π. και τους τους εργαζόμενους που εργάζονται καθημερινά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ελευθερία και την ευημερία.

Επισήμανε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε θέσει ως στόχο την ανάδειξη της Πολιτικής Προστασίας σε πρότυπο αποτελεσματικότητας απέναντι σε κάθε είδος κρίσης, δεδομένου ότι η χώρα διαθέτει το έμψυχο δυναμικό για να το πετύχει. “Ο κορονοϊός μας ανάγκασε να μπούμε στον επιταχυντή και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε”, είπε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

 

Συγκεκριμένα στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μία πρωτοφανή κρίση υγειονομικού χαρακτήρα. Την χειριστήκαμε, την χειριστήκατε με απόλυτη επάρκεια, με μεγάλο επίπεδο σοβαρότητας. (…)

Πρέπει να σας πω ότι αυτή η υποδομή την οποία χτίζουμε, υποδομή σε μέσα, υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά κυρίως υποδομή σε τεχνογνωσία, είναι μία υποδομή η οποία θα μας συνοδεύσει και για τα επόμενα χρόνια. Διότι θα κληθούμε, αργά ή γρήγορα, να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον».

 

 

“Θα ξαναέρθει η επιδημία τον Οκτώβριο…”

karantina-ews-ioynio-kai-vlpepoyme-ti-allazei-ta-plana-toy-mitsotaki5-mensdaygr.jpg

Στη συζήτηση που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης με εντατικολόγους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε για τις ανάγκες που έχουν λόγω κορονοϊού.

«Αξιοποιούμε δωρεές όχι μόνο με ορίζοντα τον επόμενο μήνα αλλά και για να μείνει μια μόνιμη παρακαταθήκη» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να φτιάξουμε τόσο καλές εντατικές και με τόσα κρεβάτια που να μην έχει κανέναν ανάγκη να βάλει πολιτικό μέσο για να μπει στην εντατική» είπε μεταξύ άλλων η κυρία Κοτανίδου από τον Ευαγγελισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τις γνώμες κορυφαίων εντατικολόγων για τις ανάγκες που έχουν στις ΜΕΘ και επεσήμανε ότι είχε πλήρη επίγνωση των αδυναμιών του ΕΣΥ όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση.«Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτή τη στιγμή να επιμερίσω ευθύνη, παραμελημένες ήταν οι εντατικές από πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν» είπε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι στόχος ήταν να κερδίσουμε τον χρόνο μέχρι το καλοκαίρι. «Νομίζω ότι γι’ αυτό τον κύκλο της επιδημίας, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι, ο χρόνος πιστεύω ότι κερδήθηκε. Επειδή το πρώτο πράγμα που κοιτάζω κάθε πρωί είναι οι διασωληνώσεις και το πόσο στενές είναι οι διασωληνώσεις που έχουμε ακόμα, πιστεύω ότι – αν δεν κάνουμε κάτι λάθος- θα έχουμε κερδίσει το χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο. Το ότι θα ξανάρθε αυτή η επιδημία, είναι περίπου βέβαιο. Αλλά θα μας βρει πιο έτοιμους».

«Συζήτησα με εντατικολόγους για τις ανάγκες που έχουν σήμερα και για το πώς μπορεί να προχωρήσει η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση. Σκοπός μας είναι να αφήσουμε πίσω μας μια ουσιαστική παρακαταθήκη για όλους”.




Facebook Comments Box
Διαβάστε περισσότερα...

Post Author: Mensdaygr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *