megali-peina-sto-telos-maioy-poioi-kai-giati-epimenoyn-na-to-lene1-mensdaygr-2.jpg

“Μεγάλη πείνα στο τέλος Μαίου”. Ποιοι και γιατί επιμένουν να το λένε

“Μεγάλη πείνα στο τέλος Μαίου”. Ποιοι και γιατί επιμένουν να το λένε, κάνοντας μαύρες προβλέψεις για την μετά καραντίνας εποχή λόγω του κορονοϊού.

 

 

Μεγάλη πείνα στο τέλος Μαίου

 

megali-peina-sto-telos-maioy-poioi-kai-giati-epimenoyn-na-to-lene2-mensdaygr.jpg

Μεγάλη πείνα στο τέλος Μαίου. Μαύρες προβλέψεις από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την μετά καραντίνας, εποχή. Μάλιστα, οι προβλέψεις είναι τόσο απαισιόδοξες, που γίνεται ευθέως λόγος για μεγάλη πείνα η οποία έρχεται μετά τα τέλη του Μαίου. Κι αυτό σαν συνέπεια του κορονοϊού και φυσικά της καραντίνας η οποία επιβλήθηκε στις περισσότερες χώρες. Συνέπειες, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αναμένεται να είναι έντονες και να εκδηλωθούν άμεσα!

 

Στα τέλη Μαίου

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πληροφόρηση, αναμένεται να υπάρξει ραγδαία αύξηση της πείνας και μάλιστα πολύ σύντομα. Αναμένεται δε να εκδηλωθεί ακόμη και στα τέλη του Μαίου. Πολλές δε χώρες οι οποίες δεν έχουν δυνατή οικονομία η καραντίνα ίσως να επιφέρει ακόμη και αδυναμία στην πρόσβαση στην τροφή.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν έγκειται ουσιαστικά στην έλλειψη τροφίμων αλλά στη δυνατότητα άμεσης λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Τι σημαίνει αυτό και πως προκύπτει; Από τη στιγμή λοιπόν που σε ολόκληρο τον κόσμο εφαρμόστηκαν πολιτικές αποκλεισμού, τα προβλήματα ακολούθησαν. Σχεδιάστηκαν δε οι πολιτικές με γνώμονα να δοθεί προτεραιότητα στην υγεία και στη ζωή. Όμως στο βωμό αυτό ίσως γίνει θυσία η τροφή. Όπου και αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα. Μια ανεπιθύμητη λοιπόν παρενέργεια των μέτρων ενδέχεται να είναι η περαιτέρω αύξηση της πείνας, πιθανώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 
Του

Βασίλη Τριάντη

Bill-Triandis-mensdaygr.jpg

Η κρίση και τα άδεια ράφια

Στο μυαλό όλων έρχεται αυθόρμητα η κρίση η οποία ξέσπασε το 2007-2008. Ωστόσο, παρά την κρίση αυτή και ο κίνδυνος για άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, αυτή τη φορά ο προβληματισμός έχει να κάνει με άμεσες ελλείψεις. Βέβαια, τα παγκόσμια αποθέματα φαγητού παραμένουν ισχυρά. Το πρόβλημα όμως εστιάζεται στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Γκέιτς: “Θα σας βάλω μικροτσίπ για τον κορονοϊό”. Πως δρα μέσα μας

megali-peina-sto-telos-maioy-poioi-kai-giati-epimenoyn-na-to-lene1-mensdaygr-2.jpg

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα στη βιομηχανία των εξαγωγών δια θαλάσσης. Και στην ίδια λογική του περιορισμού των συνόρων, το ίδιο ισχύει και για τις οδικές μεταφορές.

Περισσότερα θέματα για Κόσμος – Επικαιρότητα, δες ΕΔΩ

Προβλήματα και στην αγροτική παραγωγή

Την ίδια ώρα, η ανησυχία επεκτείνεται και στα άμεσα αναλώσιμα. Οι περιορισμένες μεταφορές ίσως επηρεάσουν τη μεταφορά βασικών προϊόντων τα οποία σχετίζονται με τον αγροτικό ανεφοδιασμό. Κι αυτό έχει να κάνει με τη μεταφορά φυτοφαρμάκων, κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων αγροτικών εφοδίων.

Ταυτόχρονα τα κλειστά εστιατόρια και οι σπανιότερες επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ συνεπάγονται πτώση της ζήτησης, πράγμα που εντέλει θα οδηγήσει και σε μείωση της προσφοράς.

Παράλληλα, στη δύση η μείωση της κίνησης των εργαζομένων απειλεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις αγροτικές διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό η παραγωγή σαπίζει στα χωράφια. Έτσι, στερεί τους εργάτες από τα προς το ζην τους. Στην Αφρική, κατά τη διάρκεια της κρίσης του Έμπολα, η παραγωγή τροφίμων μειώθηκε κατά 12%.

 

Περισσότερα θέματα για Deep Thoughs, δες ΕΔΩ

Η δημόσια υγεία και

 

Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να προκληθούν προβλήματα και στη δημόσια υγεία. Εκεί οι επιπτώσεις του ιού θα είναι εμφανείς. Στις δυτικές χώρες, οι κάτοικοι μπορεί να είναι σε θέση να επιβιώσουν για μερικούς μήνες χωρίς εισαγόμενα προϊόντα. Ωστόσο, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αυτό μπορεί να σημαίνει πως αμέτρητα παιδιά θα πεινάσουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε η ασιτία να τους προκαλέσει μόνιμες βλάβες.

megali-peina-sto-telos-maioy-poioi-kai-giati-epimenoyn-na-to-lene4-mensdaygr.jpg

Έλλειψη φαρμάκων, ρυζιού, σιταριού, “φωτιά” λαχανικών, λόγω κορονοϊού

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Με δεδομένα τα παραπάνω, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις ακόμη κι αν δίνουν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία, θα πρέπει να μην κλείσουν τους εμπορικούς δρόμους και να τροφοδοτήσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ωθήσουν την βιομηχανία τροφίμων και τους εκπροσώπους των αγροτών να αναγνωρίσουν τα κωλύματα και να εργαστούν για την εξομάλυνσή τους.

Επιπλέον πρέπει να αποφασίσουν ποιες κατηγορίες αγροτών θα πρέπει να θεωρηθούν «απαραίτητοι εργαζόμενοι» ώστε να τους επιτρέπεται να κινούνται και να εργάζονται, ενώ παράλληλα τα μέτρα παραμένουν σε εφαρμογή.

Συστήματα πρέπει να δημιουργηθούν για να εξασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες για τις τιμές των προϊόντων, την κατανάλωσή τους και τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο κυκλοφορούν ευρέως και άμεσα.

megali-peina-sto-telos-maioy-poioi-kai-giati-epimenoyn-na-to-lene3-mensdaygr.jpg

Γκέιτς: “Φθινόπωρο του 2021 θα βγείτε από τα σπίτια σας με εμβόλιο…!”

 

Μεγάλη πείνα στο τέλος Μαίου

Καταλήγοντας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, κρούει καμπανάκι επισημαίνοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητη η διεθνής συνεργασία και οι συμφωνίες για τον εφοδιασμό ώστε να διατηρηθεί η ροή στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Γιατί μπορεί ο κορονοϊός να απειλεί τον κόσμο μας όπως τον γνωρίζουμε, όμως εμείς δεν πρέπει να κάνουμε τη δουλειά του ευκολότερη, προειδοποιεί ο οργανισμός.
Facebook Comments Box
Διαβάστε περισσότερα...

Post Author: Mensdaygr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *