pws-ta-skylia-myrizoyn-ton-koronoio-to-megalo-toys-polytmo-mystiko-mensdaygr.jpg1_.jpg

Πως τα σκυλιά μυρίζουν τον κορονοϊό. Το μεγάλο τους πολύτιμο μυστικό

Πως τα σκυλιά μυρίζουν τον κορονοϊό. Το μεγάλο τους πολύτιμο μυστικό που είναι θαυματουργό για τον άνθρωπο στην αντιμετώπιση του Covid-19.

 

Του Βασίλη Τριάντη

Πως τα σκυλιά μυρίζουν τον κορονοϊό

 

Για μια ακόμη φορά οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο και με τη δυνατή τους όσφρηση να εντοπίσουν ακόμη και τον κορονοϊό. Γιατί οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να καταλάβουν και να εντοπίσου7ν αν κάποιος συνάνθρωπός μας έχει “κολλήσει” τον σοβαρό αυτό ιό.
Η δυνατή άλλωστε όσφρηση των σκύλων έχει βοηθήσει και σε περιπτώσεις ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και τον εντοπισμό και τη σύλληψη εμπόρων απαγορευμένων ουσιών. Και όχι μόνο. Αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, όπως είναι ο στρατός και η αστυνομία για τον εντοπισμόεκρηκτικών ουσιών.
Τα σκυλιά λοιπόν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά σε αεροδρόμια, γήπεδα, πολυκαταστήματα και άλλα μέρη με πύλες εισόδου προκειμένου να μας προειδοποιούν, να εντοπίζουν και τις περιπτώσεις του κορονοϊού.
 

Η μύτη των σκύλων

 

pws-ta-skylia-myrizoyn-ton-koronoio-to-megalo-toys-polytmo-mystiko-mensdaygr.jpg4_.jpg

 

Η μύτη και η όσφρηση των σκύλων γιαμια ακόμη φορά κάνει το θαύμα της κι όπως έχουν αποκαλύψει, οι μέχρι σήμερα μικρές δοκιμές, οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου έχουν δείξει πως έχουν μεγάλη ικανότητα να μυρίζουν τη λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό και να κάνουν τη δική τους… διάγνωση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χρειάζονται μεγάλες δοκιμές για να επιβεβαιώσουν με πόση ακρίβεια αυτό πράγματι συμβαίνει και κατά πόσο θα μπορούσε αυτή η οσφρητική ικανότητα να αξιοποιηθεί στην πράξη. Άλλωστε αυτό θα ήταν ωφέλιμο και από μια άλλη πλευρά. Η μέθοδος αυτή είναι φθηνότερη από τη μέθοδο των τεστ, που αναμφισβήτητα το κόστος τους είναι πολύ μεγαλύτερο.

 

Εκπαιδευόμενοι σκύλοι

 

 

pws-ta-skylia-myrizoyn-ton-koronoio-to-megalo-toys-polytmo-mystiko-mensdaygr.jpg

Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Nature», σε πολλά σημεία του πλανήτη σκύλοι εκπαιδεύονται για να μπορούν να εντοπίζουν και ν’ ανιχνεύουν την Covid-19.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι εκπαιδευτές, τα αντανακλαστικά των σκύλων είναι τέλεια. Και οι τετράποδοι φίλοι μας είναι πλεόν σε θέση να βοηθήσουν στον έλεγχο της πανδημίας. Γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σημεία που συγεκντρώνεται πολύς κόσμος.
Και με τον τρόπο αυτό να τσεκάρουν χιλιάδες ανθρώπους σε πύλες αεροδρομίων, γήπεδα, πολυκαταστήματα και άλλους πολυσύχναστους χώρους.

 

Περισσότερα θέματα για Κόσμος – Επικαιρότητα, δες ΕΔΩ

 

Τι δείχνουν τα ευρήματα

Η αλήθεια είναι ότι τα ευρήματα αυτά δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη σε επιστημονικά περιοδικά. Κι αυτό δυσκολεύει την επιστημονική κοινότητα να δώσει μια αξιολόγηση στους ισχυρισμούς και να ξεχωρίσει την υπερβολή από την πραγματικότητα.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι μέχρι ποιου σημείου οι σκύλοι μπορούν να συμβάλλουν και πρακτικά στη μάχη για τον περιορισμό της πανδημίας.
Ο Γερμανός κτηνίατρος Χόλγκερ Φολκ της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου, αναφερόμενος στο θέμα, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Κανένας δεν υποστηρίζει ότι οι σκύλοι μπορούν να αντικαταστήσουν ένα μηχάνημα μοριακών τεστ PCR, αλλά μπορούν να βοηθήσουν». Ο κ. Φολκ της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας εκπαίδευσης σκύλων-ανιχνευτών της Covid-19.

 

Το μεγάλο μυστικό

pws-ta-skylia-myrizoyn-ton-koronoio-to-megalo-toys-polytmo-mystiko-mensdaygr.jpg2_.jpg

Και τελικά ποιο είναι το μεγάλο μυστικό που κάνει τους σκύλους μοναδικούς; Είναι γνωστό ότι η μύτη των σκύλων διαθέτει δυνατή όσφρηση. Επίσης διαθέτει 300 εκατομμύρια κυτταρικούς υποδοχείς για την όσφρηση, έναντι μόνο πέντε έως έξι εκατομμυρίων των ανθρώπων.
Γι αυτό λοιπόν μπορούν να μυρίσουν ανεπαίσθητες μυρωδιές που λογικό είναι οι άνθρωποι ναμην αντιλαμβάνονται. Όλα αυτά έχουν κάνει τους σκύλους να εκπαιδεύοντραι από την αστυνομία, το στρατό, την πυροσβεστική, τους γιατυρούς κλπ για να μυρίζουν ναρκωτικά, εκρηκτικά, μέχρι τον καρκίνο και την ελονοσία.

 

Τι μυρίζουν οι σκύλοι

 

 

pws-ta-skylia-myrizoyn-ton-koronoio-to-megalo-toys-polytmo-mystiko-mensdaygr.jpg3_.jpg

 

Τι είναι όμως αυτό που μυρίζουν οι σκύλοι στην περίπτωση των ασθενειών; Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, από τα δεδομένα τους, οι σκύλοι μυρίζουν χαρακτηριστικές οργανικές πτητικές χημικές ουσίες (VOCs) που αναδίδει το άρρωστο ανθρώπινο σώμα. Προηγούμενες έρευνες με ιούς (όχι τον νέο κορονοϊό) έδειξαν και κάτι ακόμη. Ότι δηλαδή οι λοιμώξεις από ιούς μπορεί, επίσης, να προκαλούν διακριτές οσμές στο σώμα. Αυτές οι οσμές δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τον άνθρωπο, τις οποίες ο τελευταίος σπάνια αντιλαμβάνεται.Ο σκύλος όμως μπορεί πιο εύκολα να το νιώσει αυτό.

 

Η σοβαρή εκπαίδευση

 

Από την αρχή της πανδημίας, επιστήμονες δοκιμάζουν τις ικανότητες των σκύλων σε σχέση με την Covid-19. Κι αυτό εκπαιδεύοντας στα εργαστήρια τα ζώα να κάθονται κάτω ή να χτυπούν το πάτωμα κάθε φορά που μυρίζουν τον κορονοϊό SARS-CoV-2 σε δείγματα, συνήθως, από ιδρώτα ανθρώπων.
Δοκιμές πάντων έχουν γίνει κι έχουμε και τα πρώτα δείγματα. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,του Λιβάνου και της Φινλανδίας. Σκύλοι κλήθηκαν να μυρίσουν δείγματα τον ιδρώτα των επιβατών. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με εκείνα των μοριακών τεστ που έκαναν οι ίδιοι άμνθρωποι. Που κατέληξαν οι έρευνες; Σ’ αυτό λοιπόν που κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις ποι σκύλοι εντόπισαν επιβάτες με κορονοϊό. Ακόμη και ασυμπτωματικούς, πριν βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

 

Περισσότερα θέματα για υγεία δες ΕΔΩ

 

Τα πετυχημένα πειράματα

 

Στο αεροδρόμιο του Λιβάνου, Γάλλοι και Λιβανέζοι ερευνητές, έβαλαν δύο σκύλους να μυρίσουν 1680 επιβάτες. Από αυτό βρέθηκαν 158 μολυσμένοι με κορονοϊό, με επικεφαλής τον δρα Ριάντ Σαρκίς του Πανεπιστημίου Σεν Ζοζέφ της Βηρυτού.
Αυτό επιβεβαιώθηκε με τα μοριακά τεστ που ακολούθησαν. Τα ζώα ανίχνευσαν σωστά σε ποσοστό 100% όσους δεν είχαν κορονοϊό και σε ποσοστό 92% όσους είχαν τον ιό. Ήδη, σύμφωνα με τον επιστήμονα Σαρκίς, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, τον έχουν πλησιάσει σχολεία, τράπεζες, φυλακές και πολυκαταστήματα. Κι αυτό για να τους βοηθήσειο να χρησιμοποιήσουν τέτοιους εκπαιδευμένους στον κορονοϊό σκύλους.

 

Οι φτωχότερες χώρες

Πιο πολύ βέβαια οι φτωχότερες χώρες με λιγοστές εργαστηριακές υποδομές θα μπορούσαν να βοηθηθούν κατ’ εξοχήν από τους σκύλους στον εντοπισμό των κρουσμάτων, σύμφωνα με την ιολόγο δρα Ισαμπέλα Έκερλε του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης.
Η μοναδική έως τώρα δημοσιευμένη μικρή πιλοτική μελέτη πάνω στο θέμα (από την ομάδα του Φολκ στη Γερμανία), η οποία έγινε με τη συμμετοχή οκτώ σκύλων και μόνο 14 ανθρώπων, επτά ασθενών και επτά υγιών. Έδειξε ότι τα ζώα μπόρεσαν να ανιχνεύσουν σε μεγάλο βαθμό το τι συμβαίνει. Συγκεκριμένα, το 83% των θετικών στον ιό ανθρώπων και το 96% των αρνητικών.
Facebook Comments Box
Διαβάστε περισσότερα...

Post Author: Mensdaygr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *