ta-10-eidi-zwwn-ypo-exafanisi-poia-einai-ayta-poy-kindyneyoyn-mensdaygr10.jpg

Τα 10 είδη ζώων υπό εξαφάνιση. Ποια είναι αυτά που κινδυνεύουν

Τα 10 είδη ζώων υπό εξαφάνιση. Ποια είναι αυτά που κινδυνεύουν άμεσα να χαθούν από την πλανήτη και να μείνουν μία ανάμνηση.

 

Του Βασίλη Τριάντη

Τα 10 είδη ζώων υπό εξαφάνιση

 

 

Ο άνθρωπος όσο περνά ο χρόνος, αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Στο βάθος όμως των χρόνων, παράτην πρόοδό του, η ζημιά που έχει κάνει στη φύση, ίσως είναι κάποιες φορές ανεπανόρθωτη. Κι ένα κομμάτι της φύσης είναι και τα ζώα. Κάποια λοιπόν από αυτά, εξαφανίστηκαν εξαιτίας φυσικών παραγόντων. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Τα ζώα εξαφανίζονται και λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης.

Η 16η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η μέρα που έχει αφιερωθεί στα ζώα εκείνα τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Κάποια από αυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση περισσότερο από τα άλλα. Και γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ας δούμε όμως παρακάτω ποια είναι τα ζώα εκείνα τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν:

 

 
 

Η λεοπάρδαλη Αμούρ

ta-10-eidi-zwwn-ypo-exafanisi-poia-einai-ayta-poy-kindyneyoyn-mensdaygr1.png

Ζει στη νοτιοανατολική Ρωσία και στη βορειοανατολική Κίνα. Τρεις είναι οι παράγοντες (ως συστατικού) και της εντατικής υλοτομίας κάτι που καταστρέφει το φυσικό της περιβάλλον.  Όπως αναφέρει η WWF, έχουν απομείνει ζωντανές μόλις 30.

 

 

Ο μαύρος Ρινόκερος

 

 

ta-10-eidi-zwwn-ypo-exafanisi-poia-einai-ayta-poy-kindyneyoyn-mensdaygr

Ο Ρινόκερος ζει στην ανατολική και κεντρική Αφρική. Ο μαύρος ρινόκερος της δυτικής Αφρικής, είναι ένα υποείδος του κι εξαφανίστηκε το 2011.

Εκατοντάδες χιλιάδες μαύροι ρινόκεροι ζούσαν το 1900 στην Αφρική. Οι ευρωπαίοι όμως κυνηγοί τα τελευταία χρόνια τους εξαφάνισαν κι έτσι ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά πολύ, σύμφωνα πάντα με την WWF. Πιστεύεται ότι πλέον είναι λιγότεροι από 70.000.

 

Ο Cross River gorilla / Gorilla gorilla diehli

 

ta-10-eidi-zwwn-ypo-exafanisi-poia-einai-ayta-poy-kindyneyoyn-mensdaygr2.png

Είναι ένας από τους σπανιότερου είδους γορίλες. Και βέβαια ζει αποκλειστικά στα δάση του Cross River, στα σύνορα Καμερούν-Νιγηρίας.

Η λαθροθηρία που παρατηρείται στην περιοχή έχει συρρικνώνει κατά πολύ τον πληθυσμό τους και σύμφωνα με τη WWF οι εναπομείναντες είναι λιγότεροι από 300.

 

 

Περισσότερα θέματα για Κόσμο – Επικαιρότητα δες ΕΔΩ

 

Η θαλάσσια Χελώνια Hawksbill

 

Όσο περνάει ο καιρός όλο και συρρικνώνεται και περισσότερο. Και η αιτία είναι πως το κέλυφό της χρησιμοποιείται σαν διακοσμητικό. Και μάλιστα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Η θαλάσσια χελώνα Hawksbill ζει κυρίως σε κοραλιογενείς υφάλους των ωκεανών. Αυτή τη στιγμή, χωρίς να γίνονται ακριβείς υπολογισμοί, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη ζωή 20-23.000 θηλυκά.

 

 

Saola

 

 

Είναι ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά. Το επιστημονικό του όνομα είναι Pseudoryx nghetinhensis. Η ανακάλυψή του έγινε το 1992, όταν πραγματοποιήθηκε κοινή έρευνα του υπουργείου Δασών του Βιετνάμ και της WWF. Βρίσκεται πάντως υπό απειλή. Δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνο στη φύση. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όσα Saolas αιχμαλωτίστηκαν, δεν έζησαν. Πέθαναν. Για όσους δεν γνωρίζουν, ζει μόνο στις ορεινές περιοχές του Βιετνάμ και του Λάος. Αυτή τη στιγμή τα ζωντανά Saolas πιστεύεται ότι είναι λιγότερα από 750.

 

Ο ορεινός Γορίλας

ta-10-eidi-zwwn-ypo-exafanisi-poia-einai-ayta-poy-kindyneyoyn-mensdaygr4.jpg

Ζει σε δασικές εκτάσεις ορεινών περιοχών στην κεντρική Αφρική. Το όνομά του είναι Ορεινός Γορίλας ή Ορεσίβιος Γορίλας ή Γορίλας του Βουνού. Επιβιώνει σε ψυχρές θερμοκρασίες. Κι αυτό το καταφέρνει χάρις στο πυκνό τρίχωμά του. Ο λόγος που τον κάνει να κινδυνεύει, είναι ότι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί πλησιάζουν συνέχεια στις εστίες του κι αυτό τον αναγκάζει να μετακομίσει και αν ανέβει σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Αυτό τον κάνει να κινδυνεύει, καθώς οι καιρικές στα υψόμετρα αυτά είναι ακραία, σύμφωνα με την WWF. Αυτό του δημιουργεί πρόβλημα στην ίδια τη ζωή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει η έρευνα, ο πληθυσμός του Ορεινού Γορίλα έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Η Θαλάσσια Δερματοχελώνα

 

ta-10-eidi-zwwn-ypo-exafanisi-poia-einai-ayta-poy-kindyneyoyn-mensdaygr11.jpg

 

Η επιστημονική της ονομασία είναι Dermochelys coriacea και στον κόσμο είναι γνωστή σαν θαλάσσια δερματοχελώνα. Πρόκειται δε για το μεγαλύτερο σωζόμενο είδος χελώνας. Παράλληλα, αποτελεί και η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που υπήρξε ποτέ, όπως και το τέταρτο μεγαλύτερο είδος ερπετού.

Η συγκεκριμένη χελώνα χαρακτηρίζεται κι από την ικανότητά της να μεταναστεύει. Αποτελεί δε ένα από τα πλέον μεταναστευτικά είδη και ζει τόσο στον Ειρηνικό όσο και στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η έντονη ωοληψία αποτελεί τον βασικό λόγο της της αυξημένης μείωσης του πληθυσμού των δερματοχελώνων, κατά τη διάρκεια του περασμένοι αιώνα και σύμφωνα με την WWF.

Ακριβείς υπολογισμοί δεν μπορούν να γίνου και σ’ αυτή την περίπτωση. Υπολογίζεται όμως ότι στον Ειρηνικό ζουν περίπου 2.300 θηλυκές δερματοχελώνες.

 

 

Ο Ρινόκερος της Ιάβας

 

ta-10-eidi-zwwn-ypo-exafanisi-poia-einai-ayta-poy-kindyneyoyn-mensdaygr5.jpg

 

Ανήκει στην οικογένεια των Ρινοκεροτίδων. Πρόκειται δε για ένα από από τα πέντε είδη ρινόκερων που υπάρχουν σήμερα. Πρόκειται για ίδιο γένος με τον Ινδικό ρινόκερο. Το δέρμα του είναι παρόμοιο και θυμίζει μωσαϊκό.

Η παράνομη λαθροθηρία για τα κέρατά του, είναι ο κύριος λόγος της δραματικής μείωσης του, όπως ισχύει και για όλα τα είδη ρινόκερων. Πλέον, το είδος του συγκεκριμένου ρινόκερου ζει μόνο στα εθνικά πάρκα. Αυτή τη στιγμή, στο Εθνικό Πάρκο Ujung Kulon της Ινδονησίας ζουν λιγότεροι από 40.

 

 

Ο Τίγρης της Νότιας Κίνας

 

ta-10-eidi-zwwn-ypo-exafanisi-poia-einai-ayta-poy-kindyneyoyn-mensdaygr8.jpg

Είναι γνωστός σαν ο Τίγρης της Νότιας Κίνας. Επίσης, ονομάζεται και ο Τίγρης του Αμόι ή Σιαμέν. Είναι δε από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση υποείδη της τίγρη. Το μέγεθός της είναι σχετικά μικρό και κατά πολλούς ήταν εξαφανισμένη. Αιτία για να ειπωθεί αυτό αποτέλεσε η πληροφορία ότι μεταξύ 1983 και 2007, δεν είχε ιδωθεί στην περιοχή όπου σύχναζε. Κι όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε ένας γεωργός κι εντόπισε μια τίγρη και την φωτογράφισε. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποδείχτηκαν στη συνέχει ψεύτικες και αντιγραμμένες από ένα κινέζικο ημερολόγιο κι επεξεργασμένες ψηφιακά.

Η κινεζική κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο που απαγόρευε τη θανάτωση άγριων τίγρεων. Αυτό όμως μπορεί να έγινε αργότερα για να σώσει το υποείδος. Κι αυτό γιατί είναι πιθανόν εξαφανισμένο στην άγρια φύση. Πάντως, τη στιγμή αυτή υπάρχουν 59 τίγρεις της Νότιας Κίνας που είναι αιχμαλωτισμένες. Όλες είναι στη χώρα αλλά αυτές προέρχονται από μόλις 6 ζώα. Τη δεκαετία του ’50 ο πληθυσμός τους υπολογιζόταν περίπου στις 4.000.

 

 

Ο Ελέφαντας της Σουμάτρας

 

ta-10-eidi-zwwn-ypo-exafanisi-poia-einai-ayta-poy-kindyneyoyn-mensdaygr6.jpg

 

Πρόκειται για ένα είδος ελέφαντα που ζει στην Ινδονησία. Η λαθροθηρία και η καταστροφή του φυσικού του περιβάλλοντος είναι δυο βασικοί λόγοι από τους οποίους απειλείται με εξαφάνιση. Το 2004 οι αρχές ίδρυσαν το Εθνικό Πάρκο Tesso Nilo National Park, προκειμένου να προστατευθεί από την εξαφάνιση.
Facebook Comments Box
Διαβάστε περισσότερα...

Post Author: Mensdaygr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *