giati-epivalletai-na-perioriseis-ti-zahari-oloi-oi-logoi-gia-na-to-kaneis-mensdaygr.jpg1

Γιατί επιβάλλεται να περιορίσεις τη ζάχαρη. Όλοι οι λόγοι για να το κάνεις

Γιατί επιβάλλεται να περιορίσεις τη ζάχαρη. Όλοι οι λόγοι για να το κάνεις. Ποια είναι η επιβάρυνση στη υγεία σου και τι λένε οι γιατροί.

 

 

 

Γιατί επιβάλλεται να περιορίσεις τη ζάχαρη

 

Όλοι γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις που έχει η ζάχαρη στην υγεία μας. Νέες μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας και συγκεκριμένα στον εγκέφαλό μας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη σχετική έρευνα, η ζάχαρη προκαλεί παχυσαρκία και διαβήτη. Επίσης, η διατροφή που συνδέεται με αυξημένη ποσότητα ζάχαρης, συνδέεται με πολλές μη φυσιολογικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνεται η κακή λειτουργία της μνήμης και των γνωστικών δραστηριοτήτων.

Παρακάτω αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους πρέπει ν’ αποφεύγεις την υπερφόρτωση της ζάχαρης.

 

Τι πρέπει να γνωρίζεις

 

Υπάρχουν και καλά ζάχαρα

 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις, είναι πως δεν είναι όλα τα ζάχαρα κακά. Οι οργανισμοί μετατρέπουν σε ζάχαρη, τα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώνε. Ένα από αυτά είναι και η γλυκόζη η οποία προέρχεται από τη διάσπαση τροφίμων. Όπως είναι το ψωμί και τα ζυμαρικά. Παράλληλα, τροφοδοτεί με ενέργεια τα κύτταρα ολόκληρου του σώματός μας χωρίς να αυτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

 
 

Ένας δεύτερος τύπου ζάχαρου, είναι η φρουκτόζη την οποία λαμβάνουμε από τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα και το μέλι. Συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά συστατικά και σ’ αυτή την μορφή της δεν είναι επιβλαβής, καθώς συνδυάζεται και με άλλα θρεπτικά συστατικά. Τέτοια είναι οι φυτικές και οι βιταμίνες με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου.

Από την άλλη -πλευρά, η παρουσία φρουκτόζης σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας. Κι αυτό γιατί η φρουκτόζη επηρεάζει ορμόνες όπως είναι η ινσουλίνη. Αυτές είναι σημαντικές για να αισθανόμαστε χορτάτοι.

 

 

Η ζάχαρη προκαλεί εθισμό

giati-epivalletai-na-perioriseis-ti-zahari-oloi-oi-logoi-gia-na-to-kaneis-mensdaygr

 

Μια και μόνο μικρή ποσότητα ζάχαρης, είναι αρκετή για προκληθεί διέγερση του εγκεφάλου και ν’ απελευθερωθεί η ντοπαμίνη. Πρόκειται για ουσία η οποία ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσίες όπως είναι η κοκαίνη, η μεθαμφαταμίνη, δουν επίσης στους ίδιους υποδοχείς με τη ντοπαμίνη. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αυτοί που πήραν μέρος και κατανάλωναν τροφές με φρουκτόζη, είχαν αυξημένη πείνα και πολλές λιγούρες και με μεγαλύτερη επιθυμία ήθελαν να χαλάσουν χρήματα προκειμένου να αποκτήσουν άμεσα τρόφιμα με υψηλούς βαθμούς θερμιδικής αξίας.

 

 

Περισσότερα θέματα για Υγεία δες ΕΔΩ

 

Το δέρμα γερνάει από τη ζάχαρη

 

 

Πολλοί ισχυρίζονται πως για όλα φταίει ο ήλιος για τη γήρανση του δέρματος. Αυτό δεν είναι απόλυτο. Η ζάχαρη είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στη βλάβη του δέρματος. Όπως έχει δείξει η έρευνα, η ζάχαρη διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη στο δέρμα. Δυο στοιχεία που βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων. Η ζημιά που έχει προκληθεί στο δέρμα, δεν μπορεί να φυσικός τρόπος για να συντελέσει στην θεραπεία του.

Ένας τρόπος υπάρχει για να μειωθεί η ζημιά. Να διατηρηθεί το επίπεδο της πρόσληψης της ζάχαρης στο ελάχιστο ή να υπάρξει η εξάλειψή της.

 

Περισσότερα θέματα για Γυμναστική-Συμβουλές, δες ΕΔΩ

 

Η υπερφαγία και η ζάχαρη

 

Δυσάρεστα τα αποτελέσματα των ερευνών από την πρόσληψη της ζάχαρης. Από τη μία μια δίαιτα βασισμένη σε υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αυξάνει την αποθήκευση του λίπους. Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρόνια κατανάλωση ζάχαρης, μουδιάζει το ανορεξιογόνο σύστημα της ωκυτοκίνης του εγκεφάλου. Πρόκειται δηλαδή για τον αισθητήρα που αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής. Όταν ο εγκέφαλός διαβιβάζει τις ορμόνες για να σταλεί το σήμα ότι είμαστε χορτάτοι, εμείς, είναι πιο πιθανό να συνεχίσουμε το φαγητό.

 

Μειωμένη μνήμη με τη ζάχαρη

 

 

Ένα ακόμη δυσάρεστο αποτέλεσμα της μεγάλης κατανάλωσης ζάχαρης, είναι και η μείωση της μνήμης. Σύμφωνα με τους ιατρικούς όρους, πρόκειται για τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF). Αυτός μας βοηθά στην εκμάθηση και στη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Όταν το επίπεδό του είναι χαμηλό, αδυνατούμε να μάθουμε νέα πράγματα και η μνήμη μας μειώνεται. Ορισμένες έρευνες έχουν ανακαλύψει σύνδεση μεταξύ των χαμηλών συντελεστών BDNF της νόσου του Alzheimer, την κατάθλιψη και την άνοια.
Facebook Comments Box
Διαβάστε περισσότερα...

Post Author: Mensdaygr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *