Πεντανόστιμες πατάτες φούρνου σαν να είναι τηγανητές. Ποια είναι τα μυστικά αυτής της απόλυτα επιτυχημένης γεύστικής νοστιμιάς.
Πεντανόστιμες πατάτες φούρνου
Οι πατάτες αποτελούν ένα από τα εδέσματα που δεν λείπουν από τα γεύματα σε κάθε τραπέζι και σε κάθε σπιτικό. Ειδικά δε οι τηγανητές πατάτες οι οποίες κάνουν και την …αμαρτωλή διαφορά, καθώς είναι γεμάτες σε θερμίδες. Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τις ψήσουμε και στο φούρνο για μειώσουμε τις θερμίδες τους. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως οι πατάτες μας γίνονται το ίδιο τραγανές και πεντανόστιμες όταν γίνουν τηγανητές πατάτες φούρνου! Κι επδιή τίποτα δεν είναι τυχαίο, ας δούμε παρακάτω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και να έχουμε στο πιάτο μας αυτό την γευστική απόλαυση.
Κόψιμο, σχήμα, μέγεθος
Είναι αλήθεια ότι η τηγανητές πατάτες είναι απολαυστικές καθώς είναι τραγανές εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά. Πως μπορεί όμως να συμβεί αυτό; Μόνο αν υλοποιήσουμε τρία πράγματα. Και ποια είναι αυτά; Πρόκειται για το σωστό κόψιμο, το σχήμα και το μέγεθος. Και πιο συγκεκριμένα, σε πάχος περίπου μισού εκατοστού. Δεν χρειάζεται να είναι ούτε πιο λεπτές αλλά ούτε και πιο χοντρές. Κι αυτό πρέπει να το πετύχουμε για να έχουμε πατάτες τραγανές και να μην καεί το σώμα τους πριν ψηθούν σωστά. (Βρείτε μας και στο facebook).
Τις στεγνώνουμε σωστά
Πόσοι αλήθεια γνωρίζουν ότι για να βγει σωστά τηγανισμένη η πατάτα θα πρέπει να περιέχει την κατάλληλη ποσότητα υγρασίας. Κι αυτό γιατί η υγρασία στην επιφάνειά της δεν επιτρέπει στο λάδι να καλύψει όλη την επιφάνεια και σε λίγα καίγεται. Αυτό που θα μας βοηθήσει πολύ, είναι αφού τις κόψουμε, στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσουμε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί η περιττή υγρασία.
Περισσότερα θέματα για ΜΑΓΕΙΡΙΟΚΗ, ΔΕΣ ΕΔΩ
Το λάδι που χρειάζεται
Γιατί επιλέγουμε να γευτούμε τηγανητές πατάτες φούρνου; Μα φυσικά για να αποφύγουμε τη λιπαρότητα του λαδιού. Άρα δεν χρειάζεται να τις κολυμπήσουμε στο λάδι. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να τις ραντίσουμε και μάλιστα ομοιόμορφα με τρεις κουταλιές της σούπας με παρθένο ελαιόλαδο.
Το μυστικό της νοστιμιάς
Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία, υπάρχει και κάποιο μυστικό το οποίο μπορεί να κάνει τις πατάτες μας ιδιαίτερα νόστιμες. Πεντανόστιμες. Ποιο είναι αυτό; Είναι λοιπόν υλικό που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική γενικά.
Και δεν είναι το αλάτι και μερικά μπαχαρικά που συνήθως χρησιμοποιούμε. Πρόκειται για το κορν φλάουρ το οποίο δρα πολύ δυναμικά στις πατάτες μας. Αυτό που ακριβώς κάνει, είναι να απορροφά την υγρασία από την επιφάνεια της πατάτας και συμβάλλει στο καλύτερο ψήσιμό της.
Το άπλωμα και το ψήσιμο
Όλα καλά κι όλα ωραία αλλά υπάρχουν δυο ακόμη πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε τέλεια ψημένες τηγανητές πατάτες. Οι πατάτες μας θα πρέπει να είναι σωστά απλωμένες στο ταψί και να μην ακουμπά η μία πάνω στην άλλη, γιατί κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεν θα είναι τραγανές. Σχετικά με το ψήσιμο, αυτό θα πρέπει να διαρκέσει 20-25 λεπτά και στους 220 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Όταν λοιπόν το χρώμα της πατάτας γίνει χρυσαφί, τότε έφτασε η ώρα να τος βγάλουμε από το φούρνο και να σερβιριστούν με αλάτι και τους μυρωδικά τους.
Κάπως έτσι θα απολαύσετε τηγανητές πατάτες φούρνου μαζί με την παρέα σας. Καλή σας όρεξη!